Политоложка от „Алфа рисърч“ даде прогноза за драматичен резултат на изборите

0
140

Служебният кабинет има задача да създаде баланс и умиротворяване, а виждаме обратното – налага се визия за по-дългосрочно управление, смята Боряна Димитрова

Наблюдава се „пълен разнобой“ в това коя партия с кого би управлявала, какво би предложила и по каква управленска формула и това е най-голямата опасност – до урните да отидат най-твърдите ядра, което неминуемо увеличава радикалния вот и прави още по-трудно съставянето на правителство.

Това мнение изрази пред БНР Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

 

При ниска избирателна активност както националистическите партии, така и тези, които са по-радикални – техният глас започва да тежи много повече, а крайни послания започват за придобиват много по-голяма тежест, измествайки други, много по-принципни различия.

В ситуация на изключително голяма социална изнервеност, на нестабилност, в която витаят различни обществени страхове, е много лесно една ситуация да се преекспонира и да се превърне във фактор.“

По сюжетите с енергията и войната като радикални разделителни линии довчерашните съюзници имат различни позиции, което допълнително обърква хората, отбеляза социологът.

В едно партиите са съюзници, в друго са на радикално различни позиции. Това не способства за създаване на ясна линия, по която хората да определят своя вот.“

Избирателите на ПП и на БСП много ясно разчитат в действията на служебния кабинет ясна предизборна кампания и ясни послания, насочени и към двете партии, посочи в анализа си Боряна Димитрова, като се позова на социологически наблюдения и данни.

Служебният кабинет има задача да създаде баланс и умиротворяване, а виждаме обратното – налага се визия за по-дългосрочно управление, смята тя.

„Служебният кабинет се държи не като преходен кабинет, а като активен участник в предизборната кампания, което вече е на ръба на конституционните правомощия и задава най-малкото усещането, че се готви да остане по-дълго на власт.“

Според Димитрова президентското управление играе по два сюжета: по отношение на ПП – „аз ви създадох, но аз ще ви унищожа“, а относно БСП – „вие ме създадохте, но аз ще ви унищожа“.

Като голямата въпросителна за политическата ни система се очертава това „дали волно или неволно България няма да върви към ерозиране на партийно-политическата система и засилване на президентските правомощия“, подчерта Боряна Димитрова. Тя нарече това сериозен урок за партиите.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук