Полицейски шефове разкриха детайли от преследването и фаталния край на Стоян Зайков

0
3512

Издирваният Стоян Зайков-Чане, който се е самоубил тази нощ край Долна Баня, е останал почти непроменен през 20-те дни на своето издирване. Това каза пред журналисти директорът на ОДМВР-София старши комисар Николай Спасов.

По думите му, няма данни Чане да е имал помощници. Това не означава, че полицията няма да продължи да търси такива.

От психопрофила на Зайков се е установило, че той е минавал през местността, където полицията е влязла в дирите му. „От направените анализи и профилът беше установено неговото движение. Той през цялото време се движеше от Горна Василица до Долна Баня, в Свети Спас, където има няколко разбити къщи и по безспорен начин сме доказали неговото присъствие. От анализа, който направиха и движението му по време и място, съответно снощи, колеги, които обхождаха района, забелязаха лице, което отговаря на описанието на Зайков“, добави Спасов.

Зайков е минавал по 15-20 км на ден, бягайки от служителите на реда.

„Когато го заграждат – се чуват изстрели. Незабавно бяха сформирани екипи и са насочени към мястото, като е имало и от изстрели, които са били предупредителни. Спрямо Зайков не е употребявано оръжие или физическа сила. Раната му е в тялото – в торса“, каза Спасов.

„На пръв поглед оръжието е 12-ти калибър“,  допълни шефът на ОДМВР-София.

„Нямаме данни Зайков да е контактувал с някого, но сме сигурни, че през цялото време е бил в района. Такъв беше анализът ни и доказателствата, които събирахме“, заяви и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

„Имаше информация, че Стоян Зайков се укрива в гората. Следите, които намирахме, в къщите, които е разбивал, за да си набавя храна, не бяха на едно място“, коментира той. „Тактиката ни беше да създадем видими действия от една страна и постепенно свивахме обръча към Стоян Зайков“, заяви Иванов. „Случаят за нас не е приключил. Трябва да установим къде е бил, какво е правил през това време и евентуално дали е имал помагач, но до момента няма такива данни“, обясни главният секретар. „Бяхме взели мерки да гарантираме безопасността на гражданите на Костенец и на околните села. Нито за миг не сме напускали района, бяхме тук денонощно“, обяви Ивайло Иванов. „Хората, които бяха застрашени, спокойно могат да се приберат“, заяви той.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук