Поредица от условия за катастрофата край Своге изброиха експерти

0
6191
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Причините за тежката автобусна катастрофа край Своге са комплексни – от липсата на изключително важния пътен знак А1, който да предупреждава за опасен завой надясно, недостатъчната височина и разстояние на пътните знаци, липсата на достатъчно добра еластична ограда и табела, която да оказва с каква скорост трябва да се движат участниците в движението и др.

Причините за катастрофата представи експертът от Института по пътна безопасност Диана Русинова на пресконференция в БТА по повод фаталния пътен инцидент край Своге, при който загинаха 17 души, а 21 бяха ранени.

Широчината на тротоара и пътната маркировка също не са се оказали достатъчни, за да предотвратят пътния инцидент, защото не се виждат достатъчно ясно, заяви Русинова и посочи, че няма налична макротекстура, която спомага за микродренажа и микрофракцията на автомобила.

Тя посочи още липса на обезопасителна система на пътя, не добро поставяне на пътната маркировка, не изготвено и не направено инженерно решение на пътя, с което да бъде предотвратена тежката катастрофа, както и липсата на съвременна философия за безопасна система на пътната инфраструктура.

Последният орган, който можеше да предотврати инцидента са ръководните и длъжностните лица на МВР, но те не са го направили, не са наложили и санкции, изрази съжаление Русинова и допълни, че глобите за фирмата изпълнител на трасето са в размер на над 7 000 лева.

Методий Стелиянов посочи, че Институт по пътна безопасност няма как да не посочи и най-вероятната хипотеза за катастрофата, а именно, че водата прекосява пътното платно на няколко места, поради липсата на дренаж. Той изрази надежда „професионалистите“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да направят преглед на пътя.

Експертите призоваха да се направи изследване, с което да бъде проверена цялата геометрия на пътния ремонт, с което да се установи къде е допуснатата грешка и поради каква причина се стигна до тежката катастрофа.

Богдан Милчев коментира, че Институтът по пътна безопасност инициира нещо, което до момента не е направено в България. Всички ние трябва да се запитаме можеше ли да бъде избегната катастрофата край Своге, как и по какъв начин, запита той и добави, че експертите по пътна безопасност многократно са сезирали управляващите за опасния пътен участък.

Той изрази съжаление, че липсва звено, което да прави обследването и изследването на катастрофите, а това е част от причините „да гинем по пътищата и да сме най-опасното място за живеене в света“.

На въпрос на Информационна агенция „Дейли Прес“, какви са точните причини за автобусната катастрофа край Своге, Русинова обясни, че вината за настъпването на катастрофата трябва да се търси в поредица от пропуски на отговорните институции, които са довели до разсейването на шофьора.

Той се е стремял да не удари или закачи мантинелата, която е вдадена навътре в платното за движение, което на практика е довело до удара на автобуса с първия автомобил. След това шофьорът е имал 3-4 секунди да предприеме марки, но примесено с хлъзгавата текстура на пътя, пътният инцидент е бил неизбежен, обясни още тя.

Запитана в кого трябва да се потърси отговорността за инцидента, експертът от гражданската организация отбеляза, че се надява компетентните органи да си свършат работата и да има наказани.

Изображение 376524
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук