Порожанов да извади как е действала компартията в случаи на подобна зараза

0
12954

Изпуснем ли заразата да мине в други населени места – тогава ще плачат всички и компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание.

Той апелира ангажираните органи да проявят необходимото съчувствие и човещина. „Бързо плащайте – не знам колко е по-високо от пазарната цена, но убедете хората, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и тогава целият сектор ще загине. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция – нито сирене, нито масло, нито кашкавал – нищо. Да не говорим, когато и българите започнат да разбират, че ако сме заразили всичко, трябва да е внос след това. Обяснете хубаво. Тук политика няма – затова извадете, когато компартията се е занимавала с това, как е действала“, настоя Борисов.

Нито сме изверги – нито не ни е жал към животните„, коментира премиерът Борисов.

Порожанов увери, че това вече се прави. Борисов го прекъсна като изтъкна, че се прави, когато е станало вече напрежението.

„Убедете хората да не крият животните – заради няколко животни после милион и триста … овцете и козите. Я сметнете по 190 лв. – какви са щетите тогава за държавата“, призова Борисов визирайки колко ще са загубите за страната ни, ако бъде наложена забрана за внос и износ на животинска продукция.

„Едно е 1,3 млн., друго е 4 000 или 30 хиляди. Премине ли планината – да мине и в Северна България да се разпространи – просто е катастрофа. Вземете всички мерки за дезинфекция. Аз си спомням по социалистическо време, когато в тези райони не можеше да влезе кола, човек, камион, без да мине през такива ями, които да дезинфекцират всичко“, каза още Борисов.

„Обяснявайте от сутрин до вечер – какво сме принудени да изберем. Лесно можем да кажем -оставете ги. Тогава целият бранш … за три години следва това. Кое да изберем“, запита настойчиво Борисов.

Борисов настоя веднага да се подготвят стада, малките ферми – да им помогнат да се дезинфекцира всичко и да се гарантира.

Колкото и да бъде сега е малко – после загубата ще се измерва в стотици милиони, предупреди премиерът.

По думите му няма друга нито европейска нито световна практика. Борисов разпореди на Порожанов да провери каква е практиката до 90-та година и да обясни в комунистическия режим как се е действало в такива случаи. „Армията затваря, загражда по същия начин. Просто съжалявам. Аз гледам животни и знам какво е да се случи – това ти е като дете. Разбирам хората, които страдат и упрека ми към специално към Агенцията по храните е, че трябва да проявите максимална човечност – това са животинки. Да обясните, да кажете, но след това 1,1 млн. трябва да се избият, ако не се прекрати тази зараза“, заяви Борисов.

По думите му има държави, които горят всичко в 10 километрова зона, за да предотвратят подобна зараза. „Елекропастири разпоредих да сложат по румънската граница. Сега ми казват там МВР, че има опасност, ако някое дете отиде при електропастира. Направете каквото е необходимо, така че да се реши и гарантира този въпрос. Изпуснем ли заразата да мине в други населени места – тогава ще плачат всички и компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотитици милиони“, каза Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук