Порожанов: „Клиника“ за чума имаше, оставки от моя страна надолу няма да има

0
2168

Чума по дребните преживни животни имаше. Оставки няма да има. Така може да се обобщи отговорът на Министерството на земеделието и храните след острите критики на БСП днес.

Припомняме, че лидерът на опозионната партия Корнелия Нинова обяви, че е станало ясно, че чума не е имало. Тя поиска оставките на министрите на земеделието и на вътрешните работи.

Последва извънредна контрапресконференция на земеделския министър Румен Порожанов и на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев, предаде „Флагман“. На нея присъстваше и ресорният зам.-министър Янко Иванов, но той не взе думата.

Министър Порожанов повтори на няколко пъти, че „първите животни си имаха клиника“. След въпрос какво значи „клиника“, Дамян Илиев отговори: „Да изглеждат болни (животните)“.

Това бе отговорът на земеделското ведомство по отношение критиките, че не е установено да е имало видимо болно животно, което да е починало в резултат на чумата.

Самият Дамян Илиев обаче не каза, че е имало „клиника“.
Той обясни следното: „Казвам – как се показва чумата. Мерките, предприети, се отнасят не само при проявата на клинични признаци и патоаргономична диагноза, причинени от вируса на PPR, а и при наличната инфекция на вирус PPR при отсъствие на клинични признаци.“
Това бил стандарт за целия свят и гаранция за страните, че са предприети мерки.

След въпрос относно исканите оставки Румен Порожанов отговори: „Оставки на този етап от моя страна надолу няма да има. Ако, разбира се, има претенции към работата на министерството и на агенциите, това вече е съвсем отделно политическо решение, така че това не е наша компетентност.“

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук