четвъртък, април 18, 2024
Google search engine
дом Ексклузивно Португалия спечели третото място в турнира за Купата на Конфедерациите

Португалия спечели третото място в турнира за Купата на Конфедерациите

0
1278

Европейският шампион Португалия завоюва бронзовите медали в турнира за Купата на Конфедерациите

„Мореплавателите“ спечелиха малкия финал в надпреварата, надигравайки Мексико с 2:1 след продължения. Битката в Москва бе изпъстрена с много любопитни ситуации, като зрителите видяха 3 гола, 2 дузпи и 3 червени картона.

Мексико дълго време се виждаше като краен победител в двубоя, след като „ацтеките“ поведоха в 54-ата минута след автогол на Луиш Нето. Техните мечти обаче рухнаха в 91-ата минута, когато вездесъщият Пепе спаси своята втора родина и докара съперничеството до продължения.

Там предимството беше за лузитаните, които в 104-ата минута получиха правото да изпълнят втора дузпа в мача. И за разлика от Андре Силва, който пропусна още в началото, Адриен Силва беше безпогрешен и така окичи своята родина с бронза.

Снимка 301922

Източник: GettyImages

Въпреки наглед нулевото значение на малкия финал, той беше белязан от цели 3 червени картона. От португалците изгонен беше Нелсон Семедо, докато Раул Хименес и селекционерът Хуан Карлос Осорио бяха изгонени от саудитския съдия.

Участие в срещата за Португалия днес не взе Кристиано Роналдо, който вече се любува на лятната си ваканция и новородените му от сурогатна майка близнаци.

Двубоят стартира по-добре за европейския шампион, който опита да наложи волята си още в началните мигове на малкия финал. „Мореплавателите“ разчитаха на активните по крилото Луиш Пици и Желсон Мартинс, които сериозно затрудняваха опонентите си от Мексико. Целият план на иберийците можеше да даде резултат още в 5-ата минута, ако Нани бе намерил очертанията на вратата след отлично подаване на съотборник.

Снимка 301925

Източник: GettyImages

Първата изключително интересна ситуация в мача се случи с настъпването на 13-ата минута. Андре Силва получи дълго подаване в наказателното поле на Мексико, но бе грубо посечен от ветерана Рафаел Маркез. Реферът Фахад Ал Мирдаси първоначално не отсъди нищо, оставяйки истината да излезе наяве при видеоповторенията. Те доказаха правотата в португалските брожения и така потърпевшият се нагърби с отговорната задача да преодолее Гийермо Очоа. Вратарят на „ацтеките“ обаче нацели ъгъла и спаси с вещина. При последвалия корнер Нани можеше да оправи грешката на Силва, но от удобна позиция пропусна изненадващо.

Мексико можеше да нанесе своя удар чрез легендата Рафа Маркес, който след едно центриране не успя да насочи топката с такава сила, че тя да преодолее сюрпризирания в ситуацията Руи Патрисио.

Мексико имаше отличната възможност да поведе в резултата с настъпването на 30-ата минута. Звездите на символичните гости – Карлос Вела и Хавиер Ернандес сътвориха перфектна комбинация, която завърши с елегантен финт на Чичарито и мощна бомба под гредата на Португалия. На мястото си обаче бе Руи Патрисио, който с една ръка съумя да изчисти в корнер.

Снимка 301926

Източник: GettyImages

Моментално събитията на терена се пренесоха пред вратата на Мексико. Пици се озова на далечната греда и сякаш нямаше нещо, което да стопира головия му шут. В този момент обаче, като от нищото, се появи Мигел Лаюн, който жертва тялото си, за да развали наглед сигурното попадение на лузитаните.

Мексико беше на крачка сам да си навреди в 41-ата минута. Желсон Мартинс центрира с външен фалц в полето на „ацтеките“. Опасната топка бе рисковано избита в корнер от Орибе Пералта, който беше на няколко сантиметра от това да си забие злощастен автогол.

Португалците имаха възможността да отбележат попадение още с подновяването на играта. Устремът им обаче не се оказа успешен и от всичко това се възползва техният съперник. В 54-ата минута Хавиер Ернандес навлезе мощно в наказателното поле и пусна прострелен пас за връхлитащия Вела. Нападателят се размина с топката, но за негов късмет тя срещна тялото на вражеския защитник Луиш Нето и безпощадно се оплете в мрежата на „мореплавателите“.

Снимка 301933

Европейските шампиони можеха да се върнат в мача само 4 минути след инкасирания гол. Топката бе извадена на линията на наказателното поле за Пици, който с вътрешната част на своето ходило прати топката много близо до страничната греда на Мексико.

Активизираните португалци продължаваха да затягат обръча пред полето на Очоа и компания. Стражът на Мексико изуми със спасяване в 63-ата минута, когато от няколко метра парира изстрел с глава на сигурния в своя краен успех Желсон Мартинс. При последвалия корнер Луиш Нани също не можа да възстанови паритета.

Седем минути преди последния съдийски сигнал, Хавиер Ернандес можеше да успокои своя тим с втори гол. Чичарито хитро се измъкна зад гърба на португалската отбрана, но ударът му срещна тялото на добре позиционирания в този момент Руи Патрисио.

Снимка 301932

И когато всички смятаха, че бронзовите медали вече са на врата на мексиканците, Португалия стигна до така жадуваното равенство. Героят пък бе повече от изненадващ. Рикардо Куарешма сътвори каскада от финтове по крилото, след което центрира в наказателното поле. Там дебнещият Пепе изпревари своя персонален пазач и с глава не остави никакъв шанс на Очоа, вкарвайки мача в продължения.

Снимка 301944

Източник: GettyImages

Зрителите на „Откритие Арена“ видяха много сериозен пропуск още с началото на първото продължение. Отбраната на Португалия забрави за намиращия се на далечната греда Ервинг Лозано. Крилото отправи изстрел от много малък ъгъл, който бе отразен от Руи Патрисио.

Португалия стигна до пълния обрат в този малък финал минута преди края на първото продължение. Ново центриране на Куарешма достигна до Желсон Мартинс, който опита да елиминира елегантно Лаюн. Мексиканецът пробва да хитрува и игра с ръка, което не остана незабелязано от главния съдия. „Мореплавателите“ получиха възможността за втори път в този мач да изпълнят дузпа, която този път бе реализирана от появилия се като резерва Адриен Силва!

Снимка 301945

Източник: GettyImages

Още в първата минута на второто продължение Португалия остана с човек по-малко на терена. Младият Семедо не издържа на напрежението и след непремерени действия срещу Лозано бе декориран с втори жълт картон от съдията.

Численото предимство на Мексико не се задържа много дълго, тъй като в 112-ата минута червеният цвят на картона видя и резервата Раул Хименес. По подобие на изгонения по-рано Нелсиньо, нападателят вдигна високо своя крак и го стовари право върху гръдния кош на съотборника си в Бенфика и съперник на зеления килим днес – Елизеу.

В заветните мигове Мексико се хвърли в стихиен натиск. При едно положение 118-ата минута „ацтеките“ бурно възнегодуваха при една неотсъдена дузпа за „ел три“. Всичко това вбеси до краен предел националния селекционер Хуан Карлос Осорио, който в яда си дори опита да набие четвъртия. Всичко това доведе до неговото изгонване, а съдията от Саудитска Арабия бе „изпратен“ с цветущи псувни.

Снимка 301929

Така Португалия триумфира с бронзовите медали в турнира за Купата на Конфедерациите.

Така остана Чили и Германия да решат кой ще спечели трофея във финалния мач, който се играе малко по-късно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук