Поръчките в строителство намалели наполовина за шест месеца

0
248

2022година е започнала с тотален срив за строителството с публични средства. През първото тримесечие в България са проведени само 552 обществени поръчки за строителство на обща стойност 1,131 млрд. лв., което е спад с 23,9% на броя на процедурите в сравнение със същото тримесечие на предходната година и с 49,5% на стойността им, показват данни на Камарата на строителите в България, цитирани от „24 часа“.

През първите три месеца на годината е отбелязан също и спад от 22,4% на броя на подписаните договори след проведена процедура и спад от 51,8% на стойността им.

Свиването на обществените поръчки, което на практика е двойно, има две обяснения. От една страна, България в момента е в преходен период по отношение на оперативните програми, тъй като действащите изтичат, новият период все още не е започнал, а и средствата по плана за възстановяване и устойчивост се забавиха.

От друга страна, институциите и общините, които провеждат процедури, имат затруднения с намирането на средства за строителство, тъй като заради поскъпването на материалите със средствата за строителство, които им осигуряват бюджетите, те могат да си позволят много по-малко дейности в сравнение с година по-рано.

От средата на 2021 г. насам основни строителни материали като бетон, дървен материал, битум, асфалт и много други поскъпнаха средно с около 40%, някои и с много повече. Това доведе и до масов отказ на много фирми да довършат започнати вече строителни дейности, особено ако са сключили договорите си преди повече от година-две. Наскоро от Националното сдружение на общините в Република България се оплакаха, че много строителни фирми предпочитат да платят неустойката и да  приключат договора, отколкото да довършат проекта, тъй като цените, с които са кандидатствали, отдавна не отговарят на действителността.

Общата строителна активност през първото тримесечие също отбелязва спад, но не чак толкова голям, и това се дължи на факта, че строителството на жилища и други частни обекти все още продължава с предишните темпове. Все пак сградното строителство като цяло  отбелязва спад с 12,4% в сравнение с година по-рано. У нас през първите три месеца на годината са построени сгради за 1,546 млрд. лв.

Има и 9,2% ръст на издадените разрешителни за строеж на нови сгради и 17,1% ръст на започнатото строителство на нови сгради в сравнение с година по-рано.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук