Последни разкрития за новите щамове на К-19 и колко опасен е българският вариант

0
2710

Единствено масовата едновременна ваксина е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген в популацията

Можем да наблюдаваме развитието на новите щамове. Засега нещата са спокойни. Има българска мутация. Това заяви в предаването „Събуди се” по Нова телевизия вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

„Към момента няма данни тя да прави вируса по-особен, няма данни, че се разпространява. Най-вероятно ще остане едно научно доказателство, че вирусът мутира.

Всичко живо в природата мутира, при вирусите просто скоростта е по-голяма. Това е шанс да наблюдаваме еволюция в модерно време.

Той ще се отдалечава непрекъснато от предшественика си в Ухан със стабилната скорост. Мутациите ще стават все повече, ако позволим възможността да навлиза сред нашата популация”, коментира тя.

По думите й, разковничето на овладяване на пандемията е ваксината. „Единствено масовата едновременна ваксина е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген в популацията. Засега успехът ни е с една болест – едрата шарка”, съобщи вирусологът.

Доц. Гломб каза още, че не е учудена от нежеланите реакции при някои от ваксините срещу К-19. „ В патогенезата на болестта влиза и това увреждане, образуването на микротромби. Една ваксина, която по някакъв начин имитира болестта, твърде логично е за мен да има подобни нежелани реакции”, посочи експертът.

Тя каза още, че за кратък период от време всеки ваксиниран човек може да бъде инфектиран.

„Известен факт за коронавирусите е, че имунитретът, който образуваме срещу тях, е краткотраен, затова повторните инфекции се срещат. Документираните случаи на реинфекции са 77 от около  35 000 изследвани случая”, съобщи още доц. Гломб.

https://www.vbox7.com/play:ed9ed147a0

blitz.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук