Посолството на САЩ: Ген. Луков не заслужава уважение

0
18853
© Велко Ангелов

Посолството на САЩ в България е натъжено и загрижено от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш. Генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение.“

Това се казва в декларация, разпространена в събота на страницата на посолството и в социалните мрежи.

В него се благодари „за всеотдайните усилия на българското правителство и на кмета на София Йорданка Фандъкова, осъждащи похода и призоваващи всички българи да се обединят около положителните примери в историята на страната“.

Посолството напълно подкрепя демократичния принцип на свободата на словото, но едновременно с това се присъединява към множеството гласове, осъждащи омразата и нетолерантността.

„Нека бъде ясно: опитите да се прославят тъмните глави от историята, опитите да се възвеличават исторически фигури, които са сеели омраза и нетолерантност, са неприемливи. В стремежа си да извлечем положителните уроци от историята, е важно да не допускаме негативните поуки да бъдат приемани за пример за подражание, и е особено важно за нашите деца да учат за положителните примери в историята“, каза тази седмица посланик Ерик Рубин на международния форум „София казва „НЕ!“ на словото на омразата и екстремизма“.

„Ние имаме привилегията да живеем в свободни общества, където свободата на словото е неотменно право, но е важно онези, които упражняват свободата на словото, винаги да са наясно, че думите, изпълнени с омраза и отрова, дори и когато са защитени от закона, подкопават националното единство и силата на нацията“, добави той на срещата, организирана от Сдружението за човешки права „Маргиналия“ и „Интернет общество – България“ в партньорство със Столична община – Програма „Европа“ 2018 г. и Организацията на евреите в България „Шалом“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук