Посрещаме април с оранжев и жълт код за силен вятър в цялата страна

0
101

В петък преносът на въздушни маси над страната от юг-югозапад ще продължи и концентрацията на прах от Сахара ще е висока, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ще духа умерен, в Източна България и северно от планините силен и поривист южен вятър – фьон. Облачността над страната ще е променлива, след обяд над Западна България по-често значителна, купеста и купесто-дъждовна. На места, главно в западната половина от страната ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще се задържи топло с максимални температури между 20° и 25°, а минималните ще са между 9° и 14°. В София минималната температура ще е около 10°, максимална – около 20°. Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.

За 1 април е обявен жълт и оранжев код за силен и бурен вятър в цялата страна. Оранжев код за силен вятър, в отделни райони с пориви над 25 m/s, е обявен за областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. За всички останали области е в сила жълт код за силен вятър от юг-югозапад с пориви до 20-22 m/s

Над Черноморието облачността ще е променлива, намаляваща около и след обяд до слънчево време. Ще духа силен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 20°-24°, по носовете – по-ниски. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще продължи да духа бурен до ураганен югозападен вятър. Облачността ще е променлива, след обяд в масивите от западната половина от страната значителна, купеста и купесто-дъждовна. На места ще превали краткотраен дъжд, по най-високите върхове – сняг; ще има и гръмотевична дейност. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра – около 7°.

През почивните дни времето ще остане много динамично. В събота вятърът временно ще отслабне и в Дунавската равнина ще бъде от запад-северозапад, но по-късно през деня отново ще стане югозападен и ще се усили. Облачността ще е променлива, по-често значителна след обяд, когато на места в Западна и Централна България ще бъде с краткотрайни валежи, по-интензивни в Югозападна България; ще има и гръмотевична дейност. Температурите ще започнат да се понижават и максималните ще са предимно между 17° и 22°.

През нощта срещу неделя и в неделя със силен вятър от запад-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижат. Остава с повишена вероятност за валежи от дъжд, в планините – от сняг, но със застудяването и в районите до около 600-800 метра е възможно да превали сняг. Ветровито ще бъде покрай Дунав, в останалата част от страната вятърът ще започне да отслабва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук