Потвърдено! САЩ изпращат бронетанкова бригада в Европа, нейни части ще бъдат дислоцирани в България

0
1368

Операция Dragoon Ride

Разполагането е реакция на „агресивната“ политика на Кремъл, заяви шефът на Европейското командване на САЩ генерал Филип Брийдлав

През 2017 г. Пентагона възнамерява да разположи в Източна Европа бронетанкова бригада. Нейните части ще бъдат разгърнати в различни страни, включително в България, Румъния и Литва. По време на своя мандат като президент на САЩ Барак Обама сериозно съкрати числеността на американския военен контингент в Европа и изтегли от региона две от четирите разположени там бригади. Сега Пентагона променя своя курс.

През февруари 2017 г. САЩ ще пристъпят към разполагането в Източна Европа на ударна бронетанкова бригада, състояща се от 4200 военнослужещи. Няма нищо ново в демонстрацията на сила от страна на алианса в региона. Източноевропейските членки на НАТО отдавна чувстват заплаха от страна на Русия. След присъединяването на Крим през 2014 г. алиансът проведе мащабни учение под наименованието Atlantic Resolve.

На първо място вниманието на медиите беше приковано към операцията Dragoon Ride, в хода на която през Балтийските страни, Полша и Чехия премина колона от американска бронирана техника. Постоянно присъствие Сега присъствието на натовските съюзници в региона ще бъде усилено с бронетанкова бригада на САЩ. „Това е недвусмислен сигнал. Разполагайки там тежка бойна техника, САЩ сигнализират на страните от Източна и Централна Европа следното: ако вие чувствате заплаха, то в случай на необходимост ние ще бъдем тук.

Ние създаваме структури, които ни позволяват по-бързо да се притечем на помощ“, заяви директорът на берлинския Информационен център за трансатлантическа сигурност Отфрид Насауер, цитиран от БГНЕС. На хартия планът на американците изглежда внушителен: 4200 военнослужещи, 250 танка, а също така гаубици, бойна техника и 1700 допълнителни транспортни средства. Както съобщи командващият на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM) генерал Филип Брийдлав разполагането на бронетанкова бригада е реакция на „агресивната“ политика на Кремъл.

„По този начин ние продължаваме стратегията за подкрепа на нашите съюзници по НАТО както в Източна Европа, така и на други места, гарантирайки силни и пропорционални действия на фона на руската агресия“, се подчертава в изявлението на EUCOM. Решението да се изпрати в Европа още една трета бригада ще струва скъпо на Пентагона. В началото на февруари Белият дом обяви намерението си да отпусне през 2017 г. над 3,4 милиарда долара за допълнителни оръжия и техника в Европа. Посочената цифра 4 пъти надхвърля сумата, заложена в бюджета за 2016 г. В същото време новата бригада ще се различава от останалите две американски бригади, дислоцирани в Германия и Италия.

В страните от Източна и Централна Европа ще бъде доставена съвременна техника, но нови казарми няма да се строят в България, Румъния, Полша и страните от Прибалтика. Също така е взето решение да не се изгражда американска инфраструктура и дългосрочно настаняване на семействата на военните. Точно обратното: личният състав на бригадата и техниката ще се променя на всеки девет месеца. Бригадата ще бъде разделена на малки поделения, които на ротационен принцип ще бъдат разположени в различни страни: очаква се те да бъдат приети преди всичко от България, Румъния и Литва. Освен това голяма част от техниката ще бъде разположена в Германия, Белгия и Холандия.

С този подход Вашингтон възнамерява от една страна да покаже своята способност за кратко време да постави войските в състояние на бойна готовност, а от друга – да гарантира спазването на основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 г. Според него алиансът трябва да се въздържа от разполагането на постоянна основа на „съществени бойни сили“ в Източна Европа. „Така САЩ искат да изпълнят своите обещания“, отбелязва Насауер. Впрочем някои страни от Източна Европа се надяваха на по-активно американско присъствие. Според естонския премиер в неговата държава трябвало да се разположи на постоянна основа най-малко един батальон на НАТО. Но алиансът се отказа от това. „НАТО решително подкрепя плановете на министерството на отбраната на САЩ за осигуряване на ротация на военнослужещите“, заяви говорителката на алианса Кармен Ромеро пред ДВ.

Плановете на САЩ предизвикаха острата реакция на Кремъл. Плановете на Пентагона за дислоциране на бронетанкова бригада в Източна Европа „допълнително усложняват и без това сложните отношения“ между Русия и НАТО, заяви постоянният представител на Русия в алианса Александър Грушко. Той определи намеренията на американското военно ръководство като „поредната стъпка, закрепяваща прехода на НАТО към конфронтационна схема за сигурност“. В същото време от Москва постъпиха и по-примирителни сигнали. Както съобщи източник от руското външно министерство, Съветът Русия-НАТО на ниво посланици може да се събере през близките два месеца. Това ще бъде първото заседание на съвета от началото на украинската криза през 2014 г.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук