Потвърдиха ефективни присъди за корупция във врачанския затвор (ОБЗОР)

0
4169

Върховният касационен съд окончателно призна за виновен Николай Кюпарски – старши инспектор и началник група /социална дейност и възпитателна работа/ в затворническо общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ към Затвора -Враца и потвърди наказанието му лишаване от свобода за срок от 4 години и 6 месеца при общ режим и 6 000 лева глоба, както и лишаване от права за срок от 6 години.

Със същото решение е потвърдена и осъдителната присъда на бившия затворник Георги Борисов, на когото е наложено наказание 3 години лишаване от свобода.

На 19 април 2016г. Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП внесе обвинителен акт срещу Кюпарски и Борисов в Окръжен съд Враца за подкуп в размер на 6 000 лева, извършен в съучастие помежду им, при условията на продължавано престъпление и чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение.

През 2015 г. Николай Кюпарски работил като старши инспектор и началник група /социална дейност и възпитателна работа/ в затворническо общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ към Затвора -Враца. В това си качеството Кюпарски имал право да изготвя и внася становища в Комисията към затвора за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа.

Полагайки общественополезен труд, лишените от свобода намаляват размера на наказанието си. Положеният труд се зачита като два работни дни се считат за три дни лишаване от свобода.

Прокуратурата се хвали с осъден за подкуп пазач от врачанския затвор

Прокуратурата се хвали с осъден за подкуп пазач от врачанския затвор

Съучастникът му ще лежи 3 години зад решетките

В началото на 2015 г. злоупотребявайки със служебното си положение и ползвайки помощта на съучастника си Георги Борисов /бивш затворник, изтърпявал наказание в затворническото общежитие „Керамична фабрика“ към Затвора – Враца през 2010г. и 2011г./ Кюпарски се свързал с близки на лишен от свобода и поискал от тях 3 000 лева, за да включи на затворника в работните групи, за да намали наказанието си чрез полагане на труд.

Сумата е трябвало бъде преведена по сметка на обвиняемия Георги Борисов чрез системата за бързи разплащания „Изи Пей“. Борисов умишлено улеснил Кюпарски, като провеждал разговори с близка на лишения от свобода и й предоставил трите си имена и ЕГН, за да се осъществи превода. На 24 април 2015 г. поисканите пари са преведени на името на Борисов, който ги тегли и предава на Кюпарски.

На 31 октомври 2015 г. на автогарата във Враца Кюпарски поискал от близък на друг лишен от свобода 1500 леваотново за да изготви становище за започване на работа на затворника и за пускането му в отпуск. Този път Кюпарски моли свой близък да осъществи последващите контакти с близките на осъденото лице, да им предостави личните си данни, да изтегли получените пари и да му ги даде, като не уведомява за действителното основание за плащането.

На 8 ноември 2015 г. жена, с която осъденият живеел на семейни начала, е превела чрез „Изи Пей“ 3 000 лева по сметка на близкия на Кюпарски, който ги тегли и му ги предава.

И двете деяния Кюпарски е извършил чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, изразяващо се в поставяне на условия на близки на осъдени лица, че ако не дадат исканите парични суми няма да изпраща затворниците на работа, за да намалят наказанието си, както и няма да изготвя становища за пускането им в отпуск.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук