Потрес! Талибани използват момчета за сексуални роби

0
2087

Талибаните в южен Афганистан използват деца, които са превърнати в сексуални роби от високопоставени военни и полицаи, за да извършват терористични актове срещу тях.

Древният обичай „бача бази”, който представлява педофилска игра с момчета, се използва срещу силите за сигурност, свидетелстват пред АФП хора, които са оцелели след подобни атаки. „Бача бази” е най-разпространен в провинция Урузган, където „бача берийш” (голобради момчета) често стават обект на похотлив интерес от влиятелни полицейски командири.

Вече две години талибаните използват голобрадите момчета за атаки в стил „Троянски кон”. Само от януари до април са били извършени поне 6 такива нападения, отнели живота на стотици полицаи, по данни на силите за сигурност и съдебните власти в провинция Урузган.

„Талибаните изпращат красиви момчета да проникват в контролно-пропусквателните пунктове, за да убиват, дрогират и отравят полицаи”, казва Гулам Саки Рог Леванаи, които е бил началник на местната полиция, предаде БГНЕС.

Според Леванаи талибаните са напипали най-уязвимата точка на полицейските сили – „бача бази”. Много по-лесно е да се работи срещу атентатори самоубийци, отколкото срещу „бача бази”.

Освен злоупотребата на деца от всички, въвлечени в тези по-особени взеимоотношения, използването на момчета като сексуални обекти води и до засилване на недоверието и подозрителността в полицейските редици. Момчета са наричани „сладък капан”.

Полицай, оцелял от атака на вербувано от талибаните момче като се престорил на мъртъв, разказва, че нападението било извършено от личния „сексуален роб” на командир на КПП. Късно през нощта, докато всички спели, момчето взело оръжие и застреляло седем души. После удряло с приклад по телата, за да провери дали някой не е още жив. След това пуснало талибански бойци вътре в обекта, които взели всички оръжия. Талибаните забраниха „бача бази” по време на управлението си през 1996–2001 и отричат да използват малолетни момчета за подобни атаки. Оцелели при такива нападения са на мнение, че талибаните се възползват от институционализираната практика на „бача бази” сред полицаите.

В Урузган във всеки от 370-те полицейски КПП-та има такива момчета, на някои места до 4, които са незаконно наемани. Освен със сексуални услуги, те са натоварени и с други задачи, носят и оръжие. Някои полицаи отказват да бъдат изпращани на отдалечени места, ако там няма такъв „бонус” – момчета на разположение. Ужасяващите издевателства, на които са подложени такива момчета, които повечето от тях не получават никакво заплащане и дори не са регистрирани, ги озлобяват и ги превръщат в лесна плячка за талибаните – често защото нямат друг начин да се спасят от тормоза на своя „патрон”. Много момчета, опитали се да избягат, биват връщани насила и им повдигат скалъпени обвинения за връзки с талибаните, казват двама високопоставени съдии в Урузган.

От друга страна, момчетата стават причина за смъртоносно съперничество между полицаите, стигнало дори до дуел между двама полицейски командири в района Гезаб. Съдия заяви пред АФП, че възстановяването на реда в Урузган зависи от това дали ще може полицаите да бъдат лишени от сексуалните си роби „бача”. Талибаните си дават сметка, че пристрастеността към „бача” е по-силна от опиум, казва магистратът. „Бача бази”, което според класификацията на Държавния департамент на САЩ е „културно възприето изнасилване на мъже”, обезличава мъжката идентичност на момчетата в общество, където двата пола са ясно обособени. В консервативните райони жените са почти невидими на публични места и често са недостижими заради високата цена, която женихът трябва да плати за тях. Момчетата „бача” заемат ролята на жената, възприемат женска походка и понякога носят грим и звънчета на глезените. Мнозина в Урузган не гледат на „бача бази” нито като на педофилия, нито като хомосексуализъм, който е забранен от исляма. Сексуалната злоупотреба с момчета се смята за много по-етична, отколкото тази с жени. „Бача бази” е широко разпространено сексуално робство на деца, възприемано като част от културата, а не като престъпление.

Тъй като се практикува най-вече от хора с власт – военни командири, полицаи, политици, е трудно да бъде изкоренено. Усложнява го и обстоятелството, че достъпът до жени е ограничен. През последните години вербувани от талибаните момчета извършваха нападения и в провинциите Хелманд и Кандахар. В Урузган обаче момчетата са явен признак на благосъстояние, а притежателите на „бача” се хвалят със снимките им в мобилните си телефони. Племенен старейшина се оплаква, че полицейските началници обикалят околността в търсене на момчета и хората се смеят да облекат децата си с нищо, което би ги направило привлекателни. Практиката „бача бази” кара държавите от НАТО да се чувстват несигурни, макар да се похарчили милиарди долари за изграждане на афганистанските въоръжени сили. Американският Конгрес изрази опасения във връзка с „хищническото сексуално поведение на афганистански войници и полицаи”.

Actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук