Потъна огромен товарен кораб с 4000 коли от Германия за САЩ (Видео)

0
145

Огромен товарен кораб, превозващ коли от Германия за САЩ, потъна в Атлантическия океан, пише АBC News.

Инцидентът стана 13 дни след избухването на пожар на борда, съобщиха мениджърът на кораба и португалският флот.

Felicity Ace потъна на около 400 километра (250 мили) от португалските Азорски острови, при опит да бъде изтеглен, съобщиха в изявление MOL Ship Management в Сингапур.

 

Потъна кораб с 4000 коли от Германия за САЩ
Факсимиле:

Потъна кораб с 4000 коли от Германия за САЩ Факсимиле: „Ню Йорк таймс“

 

Португалският флот потвърди новината, завявайки, че това е станало извън португалски води.

 

 

Хеликоптер на португалските военновъздушни сили евакуира 22-ма членове на екипажа, когато пожарът избухна.

Океански влекачи с противопожарно оборудване се опитаха да овладеят огъня и да охладят кораба.

Първоначално не било ясно колко коли е имало на борда, но капацитетът му е за около 4 000 автомобила. Европейските производители на автомобили не бърказа да коментират колко превозни средства и какви модели е имало на борда.

На борда на товарния кораб имаше коли на VW Group отс марките VW, Porsche, Audi, Bentley и Lamborghini на кораба, когато пожарът избухна на 16 февруари на път за Роуд Айлънд от германското пристанище Емден. Пожарът продължи повече от седмица, след като екипажът на кораба плаващ под флага на Панама бе евакуиран а съдът бе оставен да плава свободно.

Ето и приблизителния брой превозни средства на борда по марки – Audi 1900, Porsche 1100, Volkswagen 500, Bentley189 и Lamborgini 85. Щетите от загубата на автомобилите се покриват от застраховка, съобщи автомобилният производител миналата седмица, цитиран от auto-press.net.

„Вече работим по замяната на всички коли, засегнати от този инцидент“, каза вицепрезидентът по връзки с обществеността в Porsche Cars North America.

Корабът е превозвал електрически и неелектрически превозни средства, според португалските власти.

В прогноза, която предполагаше, че всички превозни средства ще бъдат загубени, компанията за моделиране на риска Russell Group миналата седмица изчисли, че инцидентът може да струва на автомобилния производител поне 155 милиона долара. На борда на кораба има стоки на стойност около 438 милиона долара, от които 401 милиона долара са автомобилите.

Спасителни кораби, придружаващи превозното средство, са в района, за да наблюдават ситуацията.

Според предварителните данни пожарът на борда на кораба може да е възникнал в резултат на литиевите батерии, използвани в електрически превозни средства.

Властите се опасяват, че потъването може да замърси океана. Корабът е превозвал 2200 тона гориво и 2000 тона нефт.

Засега на повърхността на водата са се образували малки нефтени петна и португалските власти работят по почистването на разлива.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук