„Почивката“ за природата приключва! Замърсяването се връща на нивата преди пандемията

0
101

Може би единственият положителен страничен ефект на пандемията беше, че драстично спаднаха вредните емисии в целия свят и това даде важна „почивка“ на природата. Този ефект обаче изглежда приключва, съобщава Европейската космическа агенция (ЕКА).

Тя публикува данни и сателитни изображения, които показват нивата на замърсяване с азотен диоксид над Китай. От тях става ясно, че замърсяването през февруари 2021 г. се е върнало практически до нивата от февруари 2019 г.

Разпределението на замърсяването е в същите райони, но на места то все още е по-малко спрямо февруари 2019 г. докато в други райони е дори по-сериозно. Навсякъде обаче то е значително по-голямо в сравнение с февруари 2020 г.

Анализът показва, че през февруари миналата година нивата на замърсяване над Пекин са били с 35% по-ниски, а над Чунцин са били с 45% по-малко. През тази година и на двете места замърсяването вече е почти двойно по-голямо спрямо нивата през 2019 г., вероятно в опит да се навакса икономическото изоставане и продължава да расте.

Завръщането на високите нива на замърсяване е очаквано от учените с отслабването на противоепидемичните мерки в различните държави. Прогнозата е, че същото предстои и в Европа и останалите райони.

Спадът на замърсяването през миналата година беше повод да се ускори въвеждането на еколотични инициативи. Тяхното широко навлизане обаче остава значително по-бавно спрямо ръста на замърсяването.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук