Почина един от най-великите държавници на Германия

0
1430

Снимка bild.de

Наричаха Ханс-Дитрих Геншер и своеобразен „душеприказчик“ на бившия Първи у нас Тодор Живков

За него „гуруто“ на американската външна политика Хенри Кисинджър казва: „Геншер със сигурност ще остане в историята като един от най-великите държавници на своята страна.“

Ханс-Дитрих Геншер си остава „запазена марка за дипломация“, „постоянният външен министър“, „партньорът, на когото може да се има доверие“.

„Той е феномен, защото неговият политически и дипломатически живот е своеобразна документална кинолента на най-драматичните моменти от историята на съвременна Германия и Европа – от разделението и студените времена в световната политика до Обединението на Германия и на Стария континент. Не по-малко интересна е и дейността му като „вътрешен политик“, споделя преди време журналистът международник Симеон Василев пред „Дойче веле“, като припомня контактите му с България.

В края на ноември 1988 година тогавашният западногермански външен министър и вицеканцлер Ханс-Дитрих Геншер и федералният президент Рихард фон Вайцзекер се срещат в София с група български интелектуалци, сред които са Радой Ралин, Йордан Радичков и Светлин Русев. В края на ноември 1989-та, само дни след демократичните промени в България, двамата отново са в българската столица. Тогава Вайцзекер провежда разговори с група културни дейци. Три месеца по-късно, на 19 януари 1990-та, Геншер осъществява еднодневно посещение в страната, този път в Бургас, в рамките на което се среща с представители на демократичната опозиция, сред които са Жельо Желев, д-р Дертлиев, д-р Тренчев, Георги Спасов.

Тези контакти от близкото минало са само детайли от „българската“ дипломация на бившия федерален външен министър. И днес 85-годишният Ханс-Дитрих Геншер продължава да предизвиква интерес не само в родината си и в Източна Европа, а в целия свят, твърди Симеон Василев, ръководещ Издателската програма „Световният гамбит“.

Ханс-Дитрих Геншер си остава „запазена марка за дипломация“, „постоянният външен министър“, „партньорът, на когото може да се има доверие“, подчертава Василев и допълва: „Геншер е феномен, защото неговият политически и дипломатически живот е своеобразна документална кинолента на най-драматичните моменти от историята на съвременна Германия и Европа – от разделението и студените времена в световната политика до Обединението на Германия и на Стария континент.

Не по-малко интересна е и дейността му като „вътрешен политик“. Днес се знае малко за ролята му на вътрешен министър от 1969 до 1974 година – това са най-кървавите времена на тероризма на фракцията Червена армия; през 1972 година в Мюнхен пък се стига до атентата срещу израелските спортисти по време на Олимпийските игри, тогава Геншер сам се предлага като заместващ заложник на мястото на единайсетте израелски заложници.“

Ханс-Дитрих Геншер е федерален външен министър и вицеканцлер от 1974 до 1992 година. През май 1992-ра, на 65-годишна възраст, той подава оставка и от двата поста по собствено желание. По това време той е човекът, заемал най-дълго време поста „външен министър“ в света. „Неговата лична история също е повече от интересна“, отбелязва Симеон Василев. „Тя е пропила драмата от разделението на следвоенна Германия – през 1952 година той бяга от тогавашната ГДР, за да стане един от големите политици на своята страна и да постигне нейното обединение.

Ханс-Дитрих Геншер е смятан за своеобразен „душеприказчик“ на някогашния партиен водач Тодор Живков. Само като „пощенска кутия“ за политически послания към съветска Москва ли го е използвал Геншер през тези години или пък е получавал от него повече информация, свързана с бързопротичащите демократични процеси на Изток? „В никакъв случай не бих употребил думата „душеприказчик“, защото в мемоарите си Геншер е отделил място и на темата Живков“, уточнява Симеон Василев и допълва: „Там той казва, че разговорите с правителствата от Източна и Югоизточна Европа са давали възможност рано да се разпознае развитието в съветската зона на влияние и това донякъде дава някакво обяснение. Със сигурност се е обменяла информация и е хубаво тези страници да се прочетат. Според Геншер в лични разговори и Живков, и Петър Младенов са разбирали германската воля за единство на нацията и за обединение. За Живков бившият федерален външен министър казва, че “ той преследваше целта да модернизира страната си, така да се каже, със селска хитрост, от която притежаваше немалко“.“ /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук