Почина емблематична говорителка на БНТ

0
134

Почина Любинка Нягулова – една от емблематичните говорителки на БНТ, а впоследствие и преподавател, обучила стотици млади журналисти на правоговор. Тя си отиде на 80-годишна възраст.

Любинка Нягулова е сред легендите на националната телевизия. Завършва Ориенталистика в Софийския университет.

Кариерата ѝ на говорителка тръгва от радиото, а в телевизията попада след тежък конкурс от четири тура. Няма българин, който да не си спомня излъчването и гласа ѝ през 70-те и 80-те години на миналия век.

Люси, както я наричаха близките ѝ и колегите ѝ, влизаше в домовете на българите чрез емисиите „По света и у нас“.

Любинка Нягулова преподаваше „Телевизионна реч“ в Софийския университет, а през последните години имаше школа за обучение на журналисти.

Беше и председател на Обществения съвет на БНТ.

През последните две десетилетия тя се бе посветила на уроците по правоговор и през нейната школа са минали почти всички актуални тв водещи. Първо преподаваше в Софийския университет, след това обучаваше в своя дом. Някои от звездните ѝ ученици не крият, че дължат блестящите си кариери на своята менторка.

Сред тях бе и бившият водещ на новините, а впоследствие и шеф на Новините на Би Ти Ви Венелин Петков. Любинка, която не бе поощрена с голяма пенсия, успяваше да си помага, работейки дори на достолепна възраст.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук