Почина светилото на българската кардиология – проф. Александър Чирков

0
82

Светилото на българската кардиология и създател на болница „Св. Екатерина – проф. Александър Чирков, е починал рано тази сутрин във Варна.

Рано тази сутрин в 3,30 часа в хотел във Варна професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал е температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това, информира БНТ.

Проф. Чирков бе на 82 години, но въпреки това той беше много активен до последно.

Проф. Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г. През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук