По 4 коварни начина може да се заразим с коронавирус, д-р Кунчев разкри кои са те!

0
185

Ако имаме по 100 разболели се от COVID-19 три дни подред, ще има ново затягане на ограниченията, категоричен е той

Седмицата 20-26 април беше с най-високи стойности на регистрирани новозаразени с коронавирус. Но е рано да правим генерални изводи. Всяко едно приемане, че ситуацията е свършила, както виждам в голяма част от обществото заради разхлабването на мерките, за съж

аление е грешно. Много внимателно следим хода и реагираме съгласно епидемиологичната ситуация. 

Това заяви в ефира на БНТ главният здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев относно това, минахме ли пика на епидемията, идва ли нейният край и възможно ли е ново затягане на мерките.

„Ако достигнем над 100 нови случая в рамките на 3 дни, защото един ден крие рискове от много случаи – откриване на огнище на заразени или се увеличи броя на тестовете. По принцип обичаме да работим със заболеваемостта на седмична основа. Но, ако имаме 100 души, е сигнал, че нещата отиват на зле и време да затегнем мерките“, поясни Кунчев.

От разговора в студиото стана ясно, че вече главният здравен инспектор ще бъде в основата на рестрикциите в борбата срещу епидемията от COVID-19.

„Зависи много от нарастването, дали разпространението е дифузно или открием огнище. Много зависи от това кой боледува, къде, дали е рискова група, дали мястото позволява на мерки, които са много ефективни“, добави още главният здравен иснпектор.

По думите му, отпадането на извънредното положение и промяната в законодателство не променя корено начина на действие в условията на пандемията. „Оценката на ситуацията се прави в МЗ. Мерките бяха и до сега със заповед на министъра“, уточни Кунчев.

„Избягваме термина „извънредно положение“. То е предвидено за друг тип проблеми – катастрофи, военно положение“, добави той.

Кунчев коментира и ситуацията в болниците във Видин и Ямбол, където вече липсват медици, които да се борят със заразата.

„Затруднение има в 3 болници. Не бива да се обобщава, че това важи за цялата страна.

Най-тежко беше ударена болницата във Видин. В момента в Сливен и Ямбол има ситуации, които не са толкова тежки, колкото във Видин. Но най-лесно се решават нещата на местно ниво.

Няма откъде да се намерят инфекционисти и анестезиолози. С реорганизация вътре в болница и с помощта на другите лечебни заведения този проблем може да се проблем“, каза той. И даде за пример частните болници в Пловдив, които в момента са се включили много активно в борбата.

Говорейки за потенциалните огнища и броя на заразените на глава от населението Кунчев каза, че в София случаите винаги ще бъдат най-много, защото населението е най-голямо. Но най-точното сравнение е на милион. Според тази сметка, България е на последно място по заболяваемост и смъртност. При нас 11% са заразените медици, дано не расте повече.

Най-много като заболяваемост отделни центрове са се оформили във Видин, в Смолян, в Бургас, в Пазарджик, в Пещера. Доц. Кунчев заяви, че за момента има 4 механизма на ефективно заразяване или на намиране на източници на зараза. „Това са болниците, след това са хора, идващи от ски центрове от Западна Европа, подобна беше ситуацията в Банско – тогава изнесохме вируса главно в Израел и Северна Македония, третото направление са хората, които се връщат от чужбина“, каза д-р Кунчев.

Кунчев призова гастарбайтерите, които се връщат от чужбина, да съдействат на властите, защото в момента цели села в Хасковско са пламнали и трябва да се действа много бързо.

„Винаги, когато има голяма гъстота на населението и по-ниска хигиена, тези неща ще се случват“, каза Кунчев за ситуацията в Ямбол.

„Засега не се налага армията да помага“, добави той.

„Масовото измиване на улици няма да повлияе на ситуацията. Вирусът се предава от човек на човек. Основният лост, който имаме, е спазването на дистанцията. Това не се спазва много. Ако хората спазват всичко, движат се по двама, носят маски, нищо не се променя като риск. Оттук нататък моята идея е да разчитаме на личното поведение, отколкото на ограничителните мерки“, каза още Кунчев.

„Още от началото съм по-оптимистично настроен от други колеги, не за друго, а защото все пак той е коронавирус. Ние знаем как те се държат. Любимият им сезон от декември до март-април. Когато въздухът изсъхне, има ултравиолетова слънчева светлина, той се ограничава.

Изцяло няма как вирусът да си отиде, но е достатъчно да започне едно ограничение, стациониране на случаите. За да  може да реагира здравната система.

Препоръчвам, всичко, което е свързано със здрава физическа форма и природа, но при спазване на мерките за социална дистанция. Така може да имаме една спокойна почивка“, каза Кунчев, коментирайки възможността българинът да отиде на море или планина тази лято.

„Започнала е ранна обработка на комарите и кърлежите. За съжаление РЗИ-тата са претоварени, но нито едно заболяване или преносител са забравени“, съобщи още Кунчев.

„Има една малка но много гласовита грипа, която твърди, че епидемията от COVID-19 е конспирация. Да се говори такова нещо при тези цифри в световен мащаб е безотговорно“, каза още главният здравен инспектор.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук