ПП: Няма да подкрепим първия мандат, няма позиция контактьор в политическия живот

0
314

Ще бъдем водени изцяло от това да решим голям брой проблеми на гражданите, заявили сме 16 политики в 4 сфери. Първата сфера е продължаваме подпомагането на българските семейства. Това заяви Кирил Петков от ПП, предаде репортер на БГНЕС.

Ние виждаме, че е от огромна важност вдигането на МРЗ, защото това са семействата в България, които са най-уязвими от инфлацията. Подпомагане на хората с пенсиите им, данъчните облекчения за младите семейства. Имаме сериозна програма за бизнеса. Вдигане прага на ДДС до 160 000, запазвайки възможността да подпомогнем бизнеса в идващата зима с цената на тока, да има гаранции, че независимо както се случва с цената на газа, да има таван на цената, каза Петков.

Дефицитът не трябва да излиза на повече от 3% дефицит. За другите мерки, които казахме, че всичко, което зависи от нас, за да приемем нужните закони по ПВУ ще срещнат подкрепата на ПП, както и нашата борба с корупционните проблеми в България и със съдебната реформа, добави Петков.

Вторият принцип е, че си спазваме обещанията. Народът трябва да очаква от всички политици предизборните обещания да не се обръщат след изборите. Ясно изразяваме нашата готовност да говорим с мандатоносителя по всички тези 16 политики, но да не подкрепим техния мандат, подчерта Петков.

Асен Василев каза, че предишната коалиция беше трудно сглобена. Имахме ковид криза, започна и увеличение на тока и газа, започна войната и този кабинет успя да управлява България в трудна ситуация и да постигне икономически резултати – едни от най добрите в ЕС, похвали се Василев. Започна реванш на статуквото. В някой момент ако се стигне до там ПП да има втори мандат и да го реализира, въпреки, че според нас гражданите са ни отредили ролята на опозиция, ще трябва да се направят редица реформи, не само в съдебната власт, а и в цялата система за сигурност на страната.

Радев каза, че всички сигнали за закононарушения и злоупотреби, са подадени на прокуратурата, има тежки случаи като например АМ Хемус, каза Радев.

Не сме бягали от отговорност за нещата, които са важни за България, но няма да правим безпринципно задкулисни договорки с когото и да е. Очакваме от първия мандат, голямата отговорност, която беше дадена на ГЕРБ да успее да направи това, което ние успяхме да направим миналия път. Това отне много време и разговори за политики, не става с лозунги и изяви, а с много работа. Не става с контактьори, подчертаха и Кирил Петков, и Асен Василев, като Василев добави, че позицията контактьор не съществува в българския политически живот, каза още Василев.

Преди това президентът Румен Радев поздрави ПП с постигнатия резултат. Българите ви отредиха отговорна роля и важно място в политическия дневен ред. Отново избирателите не заложиха само на една сила, това е знак към всички партии, че е нужен диалог, нужни са усилия за намиране на ефективни решения, каза Радев.

Съгласен съм с вас, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни договорки, но ще държа да има ефективен диалог, да изчерпим докрай всички възможни опции за правителство, посочи още Радев. /БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук