ПП призова за нулева корупция, ГЕРБ-СДС обеща да е разумен коректив, ДПС иска да се върне диалогът

0
88

Нулева толерантност към корупцията и истинско правосъдие. За това призова от парламентарната трибуна съпредседателят на ПП Кирил Петков. Изтъкна, че е време да защитават интересите на българите без да се страхуват.

В началото на речта си Петков се обърна както към присъстващите в зала, така и към живеещите в България и в чужбина.

“Време е да вложим смисъл в думите народен представител – човек, който представлява не само своите избиратели, а и целия български народ. Наш дълг е да служим на българския народ – горд народ, с велика история”, заяви Петков. По негови думи голяма част от предишните депутати не са си свършили добре работата. Като пример изтъкна факта, че близо 2 млн. българи живеят зад граница.

“На площадите хората ни казваха “Моля, върнете ни младите хора обратно”, думите идваха през сълзи от възрастни хора”, допълни той. Като проблеми на страната той изтъкна, че 42% от възрастните хора живеят на линията на бедност, липсата на развитие в Северозапада, непостроената АМ “Хемус”, за които са били заплатени милиони, недовършеното кръгово в Пловдив, замърсяването на околната среда и наказателните процедури на България от Европейския съюз. “Къде са били народните представители, които е трябвало да решават тези проблеми?”, попита той и заяви, че са били скрити зад своите алчност, егоизъм и нехайство.

“Това трябва да спре днес, нека всеки един от нас да каже “Искам да бъда част от промяната”. Време е за нулева толерантност към корупцията, време е за липсата на толерантност към кражбите, време е за истинско правосъдие, време е да превъзмогнем личното си его и да работим заедно, да направим България държава, от която да се гордеем, да я направим лидер в региона и пример за добросъседство, държава-партньор, на която може да се има доверие, където възрастните хора да имат достойни старини, където има иновации и конкурентоспособност”, завърши Петков.

Шефката на БСП Корнелия Нинова заяви в политическата декларация за откриване на Народното събрание, че левицата се бори за 4-годишен мандат с 3 приоритета:

Истинска промяна на модела на управление, възстановяване на държавността и принципа за разделение на властите, превеждане на държавата и народа през кризите с грижа за хората и активна проевропейска външна политика с цел бързо приемане на Плана за възстановяване и устойчивост.

И каза, че БСП първа преди 5 години е назовала името на политиката: „Паралелна държава на задкулисието“. И че социалистите направили първата крачка за промяната, включително за протестите от 2020 г.

Нинова настоя за съдебна реформа, от която да започнат и останалите в секторите. „Готови сме с конкретна антилобистка законодателна промяна. Но едновременно с това трябва да се справим с 3 кризи – здравна, икономическо-енергийна и социална“, добави тя и предупреди, че се задава и четвърта – политическа, в случай, че мнозинство и кабинет не бъдат създадени и в рамките на този парламент.

Тя обеща БСП да е социалният стълб и гарант за стабилност в бъдещия кабинет.

На свой ред от ГЕРБ – СДС в лицето на Десислава Атанасова изтъкнаха, че два последователни парламента се провалиха и това било наказано с ниската активност и сривът за партиите, които участвали на вота. По думите й това трябва да бъде отчетено от всички. Заради ниската активност, НС не разполага достатъчна легитимност, за да си позволи авантюри. Според нея не било ясно колко българи били лишени от право на глас. Всяка илюзия, че някой е победил безапелационни, ще се разбие в действителността. По думите й протестните партии нямат мнозинство в НС. Изтъкна, че осъзнават нуждата за редовно правителство, за излизане от кризата. Именно затова обеща разумно и коректно отношение от страна на ГЕРБ – СДС. Обеща да бъдат опозиция на ляво – либералното мнозинство. Въпреки това няма да нагнетяват напрежение с обществото и призова за разумни решения и съгласие по важните теми. Затова са готови да водят разговори с всяка партия в НС и да подкрепят всяко предложение, което ще помогне за решаване на кризите. Но наред с това напомниха, че три пъти се явили на избори и три пъти печелят 20 % от доверието. Напомни, че ГЕРБ е била създадена на днешния ден преди 15 години. По думите й ГЕРБ ще бъде разумен коректив и пожела успех на партиите, които преговарят за кабинет и призова да не пропускат възможностите за съгласие дори и с опозицията по важни въпроси и така поне следващите няколко месеци да не губят време в обиди, нападки и реваншизъм.

„Ако бъде сформирано редовно правителство, то ще получи нужния толеранс“, каза тя. Атанасова даде да се разбере, че бюджетът за 2022 година трябва да бъде разгледан до края на годината. Приоритетите им – всяка стотинка дълг да бъде обоснована разумно, ще са противи доходите на гражданите да са увеличени чрез заеми, ще внесат решение за мораториум за нов дълг до съставянето на редовно правителство. По думите и през последните 6 месеца България загубила прекалено политическо време. Накрая призова да се надскочи егото и тесните партийни интереси, в името на това да помогнат на гражданите. Според нея това е единственият път да върнат доверието в НС и да дадат увереност на българите, че могат да живеят в страна със сигурност.

ДПС пък поиска да се възроди диалогът между институциите. По думите на лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ България се намира в комбинация от криза. Политическата трябва да се реши по думите му чрез редовен кабинет и програма за ускорено икономическо развитие. Напомни, че преди 1 година предложили да се подготви експертен кабинет, който да изготви бюджета за 2022 г и да проведе честни избори. Сега една година по-късно България изостава със своя план, а бюджетът се отлага във времето. Нито една от кризите не решена трайно, ако не се намери верният алгоритъм за борба с пандемията, каза той. Затова предлагат да се обединят за мерките по кризата и да се формира план за действие, които да е приет с консенсус.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук