Правителството се гласи да дава 190 лв. обезщетение за убито животно

0
17739

Близо 4 хиляди са унищожените заради чума животни в пограничните райони на Югоизточна България. Това разкри в сутрешния блок на bTV земеделският министър Румен Порожанов. Вчера министър-председателят Бойко Борисов изпрати ресорния министър да се срещне с хората от ямболското село Шарково и да разговаря със собствениците на животни.

Порожанов увери, че ще предложи на Министерския съвет да покрие сумата до 190 лв. за обезщетение на глава добитък.

Той посочи, че вече е направена оценка за овце и кози на 150 лв.

„Ще предложа едно увеличение, за да стигнем до обезщетение от 190 лв. Ще предложа тази разлика да бъде одобрена от Министерския съвет“, уточни Порожанов, като изтъкна, че „средните цени, които са заложени в методологията на агростатистиката, не винаги отразяват най-добре“.

Сред слабостите, които министър Порожанов отчете, е недостатъчно добрата работа на Агенцията по храните и работата им с хората.

По думите му, тази болест за пръв път влиза в ЕС.

„Една изключително опасна болест, която може да нанесе поражения“, коментира министърът.

По отношение на евентуални санкции, министърът уточни, че държавата ни ще бъде обявена като държава със заболяване, ще бъде възбранен износът на всякакви продукти от овцевъдния сектор – преработени кашкавали, сирена, месо. България има 1,350 млн. овце.

По думите му, затова усилията са насочени към тези седем зони, в които се извършва наблюдението да се спазват ограниченията – да не се разнасят напред-назад животните в страната, както и техни продукти. Той припомни, че чумата, започнала от Африка, е преминала през Мароко, след което Азия и за съжаление Турция в момента също е обхваната.

„Тези погранични общини, в които сме им сложили възбрана вече, има открити пет огнища. Пробите, които взехме от първите две огнища, са положителни и са потвърдени от Европейската лаборатория. До момента сме взели над 6 000 проби, много от тях още се обработват, но в три от населените места, включително и село Малко Шарково, където вчера бях, също има положителни проби“, заяви Порожанов.

Министърът призна, че е притеснен от създалата се ситуация. Притеснен съм като цяло. Африканската чума идва много неприятно – трябва да предприемем превантивни мерки, настоя той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук