Правителството създава работна група заради опасните язовири

0
38
„Създаваме работна група, която да приоритизира опасните язовири„, заяви премиерът Кирил Петков. Темата е била обсъждана на днешното правителствено заседание, на което е взето решение работната група да създаде единен механизъм и стратегия за управление на водните обекти у нас.

По думите му в момента в страната има 35 язовира в лошо състояние, управлявани от Министерството на икономиката, а други 180 се ремонтират с неясна документация.

„Имаме огромен наследен проблем, който трябва да се реши“, посочи премиерът. Той даде пример с язовир Огоста, чиято язовирна стена е в лошо състояние. Според премиера състоянието на стената „не е критично“, но ако не бъдат взети спешни мерки, през следващите месеци нивото на критичност може значително да се повиши.

„Много министерства са собственици на някакъв водоем или язовир, но няма обща стратегия за общото им управление„, коментира още премиерът, според когото задачата на работната група ще бъде именно да изработи общ механизъм за стопанисването на водните обекти. Кирил Петков подчерта и необходимостта от законови промени в тази сфера.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук