Правят квартални спортни зали в 6 столични училища

0
6058

Възложих на гл. архитект на София да подготви типови спортни зали, които да изпълняват функциите не само на физкултурни салони, а на квартални спортни зали в различни райони на града в дворовете на училищата. Избрахме 6 училища, които са подходящи за изграждане на такъв тип зали. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на разширението на 149 СУ “Иван Хаджийски” в район Овча Купел 2, предава “Фокус”.

Типовите проекти са готови и главният архитект подготвя процедура за работно проектиране на тези зали.

„Тези зали ще позволят да се разшири базата на училищата в учебно време. А събота и неделя, и през вечерно време, хората от квартала ще могат да спортуват в тях, да се провеждат състезания. Това ще бъде голяма придобивка за града ни и част от стратегията ни за развитието на спортната инфраструктура”, заяви столичният кмет.

„Общо 10 спортни зали и физкултурни салони сме построили досега. Вече почти няма училище без физкултурен салон. Останаха 3, имаме ясна програма и план да бъдат изградени. В момента разширяваме Първа английска езикова гимназия, изпълняваме първия етап като разширяваме училището с 50%. Вторият етап, който предстои да започне включва именно и нов физкултурен салон”, посочи Фандъкова и допълни, че се предвижда и изграждането на спортна зала в 9-та Френска езикова гимназия.

„В 149-то училище децата вече няма да играят в класните стаи, а ще могат да се радват на модерна спортна зала. Като втори етап ще заложим оформяне на дворното пространство, с изграждане на външни игрища”, поясни тя.

Стратегията на Европейска столица на спорта е развитието на масовия спорт, с акцент върху детския спорт, каза още кметът на София.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук