Пребиха шефа на Българския хелзинкски комитет насред София

0
1311

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев е бил нападнат и бит от двама мъже тази сутрин пред хотел „Радисън” в центъра на София, съобщиха от правозащитната организация.Посегателството е било извършено около 9:30 часа сутринта, като Кънев е бил ударен с юмрук в лицето и стомаха. Нападателите се избягали по ул. „Цар Шишман”. Извикана е полиция, а пострадалият е с леки наранявания в резултат на инцидента.

Към момента не е установена самоличността на двамата мъже.

„През годините служители на организацията многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, но до момента не се беше стигало до физическо посегателство”, отбелязват от БХК.

В позицията си те коментират, че у нас се „допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото”, като агресията се пренася и върху активистите и журналистите, които ги защитават.

„Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното”, завършва позицията на комитета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук