Превозвачи плашат с блокада заради уродлив законопроект

0
1139
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

„Онова, което е на път да се роди чрез законопроекта за Българската автомобилна камара е фактически нещо с много недъзи и твърде уродлив вид„. Това е мнението на Петър Захариев от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.

На пресконференция в БТА бранша на превозвачите се обяви срещу законопроека за Българската автомобилна камара и поискаха той да бъде оттеглен. От бранша са подкрепени Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата. Ако законопроектът не бъде оттеглен те заплашват с протести.

Първите протестни действия са насочени за 14 юни 2018 г., от 14:00 ч., когато се очаква да се преустановят превозите на пътници в цялата страна за около час и половина. Ако законопроектът не бъде оттеглен, протестни действия са насочени и за 25 юни 2018 г. от 11:00 ч., когато се очаква над 200-250 автобуса да дефилират в центъра на София, с които да предявят своите искания.

Очаква се по време на първия протест да бъдат спрени около 2 000 автобуса от движение, а тези, които все пак са започнали курса, могат да го довършат.

Ако законопроектът не бъде изтеглен превозвачите настояват за оставката на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов. В случай, че той бъде подкрепен и от министъра на транспорта Ивайло Московски, браншовите организации настояват и за неговата оставка.

Според превозвачите този законопроект предизвика много голямо напрежение в автобусния бранш. От организациите заявиха, че законопроектът е скандален, порочен и лобистки. Освен това той не отговаря на нуждите на бранша и това е закон, чрез който се приватизира държавната корупция. Той не гарантира защита на интересите, независимост и безпристрастност на превозвачите. В този законопроект се очаква бизнесът да подпомага държавата, а не обратното.

Петър Захариев коментира, че проблемите са дългогодишни и до този момент все още няма предложение и ефективни предложения.

Според него, този проект няма да реши проблемите в страната и в сивата икономика, незаконните превозвачи и корупцията. Освен това оперативната работа по никакъв начин няма да бъде повлияна и подобрена, а финансови тежести, които би предизвикал този законопроект, са драстични за всички превозвачи.

Според Кузман Вълев, председател на Корпорацията на автомобилните превозвачи в България, предложеният законопроект влиза и в драстични противоречия с Конституцията, Закона за защита на конкуренцията, Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Закона за юридическите лица с нестопанска цел и други принципи и норми на националното и международното законодателство.

Той също се закани, че от организациите няма да отстъпят своите искания, докато законите в държавата не започнат да се спазват.

Браншовите организации на превозвачите настояват този въпрос да бъде поставен на международно и европейско ниво.

Позицията им е изпратена до председателя на НС Цвета Караянчеа, председателите на парламентарните групи, Халил Летифов, Петър Кънев и Хасан Адемов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук