Преговорите приключиха! Ето какво се разбраха ГЕРБ и Патриотите!

0
1601

Патриотите и ГЕРБ приключиха преговорите по управленската програма.

На изявлението пред журналистите по повод приключването на преговорния процес първи говори лидерът на НФСБ Валери Симеонов, като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му отстъпи мястото с жест.

21 страници е програмата, посочи Валери Симеонов. Хоризонтът е до 2021 години или, както патриотът я определи: „Хоризонт 2017-2021“. Двете формации се ангажират да я изпълняват, пише Нюз.бг.

Според Симеонов след изборите нямало друга управленска формула. Въпреки различията си двете партии трябвало да се обединят в общо управление. Нямало как ПФ да се коалират с ДПС. Управление с БСП и „Воля“ нямало как да постигне нужното мнозинство.

По-високи минимални пенсии още тази година, минимална заплата от 650 лв. след 4 г. и средна работна заплата от 1500 лв. за този период обеща Бойко Борисов.

Днес лидерът на ГЕРБ обяви, че преговорният процес за програмата на бъдещото коалиционно правителство с ОП е завършил. Тя е символично 21 страници, защото целта е управлението на България до 2021 г.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017г.; Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 200 лв. от 1 октомври 2017г.
Минималната пенсия трябва да се сближи с прага на бедност, смятат от партиите.

Те искат по-тясно обвързване на социалните помощи с полагането на обществено полезен труд, отговорното родителство и редовното посещаване от децата на детските градини и училищата, и приемане на система от мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции.

Минималната работна заплата за следващите 4 г. трябва да достигне 650 лв., предвиждат от ГЕРБ и ОП.

Двете страни са пресметнали, че средната работна заплата може да достигне до 1500 лв. за 4 г.

Партиите са се разбрали за въвеждане на по-справедлив модел на плащане за преминаване по републиканската пътна мрежа – чрез въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили и други МПС.

Освен това има консенсус за по-нататъшно изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и увеличаване на финансовия ресурс по тази програма чрез нарастващ процент на самоучастие на гражданите.

Ще се разширява и програмата чрез обхващане на тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради.

Социалните помощи ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи трябва да се включат в заетост, гласи програмата на двете партии.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук