Президентът Радев: Гласувам с очакването София да се развива в интерес на гражданите (ВИДЕО)

0
2771

Той заяви, че ще вземе решение за Иван Гешев в обозримо бъдеще

https://www.vbox7.com/play:20bea57ecc

„Гласувам с очакването София да се развива като столица на страната, като град в интерес на своите граждани, в който те живеят спокойно и сигурно. Град, в който публичните ресурси се харчат прозрачно и ефективно и услугите са качествени, а градоустройството е в хармония с природата“. Това заяви президентът Румен Радев, след като гласува на местните избори.

Той допълни, че в обозрим срок ще вземе решение дали ще подпише указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. „Длъжен съм да се запозная с всички документи. Ще се водя изцяло от отредените ми по Конституция правомощия. Няма да действам под натиск от която и да е страна“, коментира държавният глава  и допълни, че решението му ще е в обозрим срок.

Призовавам българите да гласуват днес и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях, защото само масовият вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулации на тези избори. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти след като упражни правото си на вот на местните избори. Президентът отбеляза, че е гласувал с очакването София да се развива като град в интерес на своите граждани, в който средствата се харчат прозрачно и ефективно, обществените услуги са качествени, а градоустройството е в хармония с природата.

https://www.vbox7.com/play:de84162bf5

Помолен да коментира думите на министър-председателя, според когото казусът с Иван Гешев ще се разреши по време на „управлението“ на президента, държавният глава посочи, че това е пореден опит на Борисов да прехвърли своята отговорност върху някой друг.

„Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главния прокурор, а Висшият съдебен съвет. И точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота, неговото парламентарно мнозинство“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава припомни и че премиерът не се е стеснявал да подменя председателя на парламента, но избягва да поеме публична  отговорност за гласа на хората, които той е изпратил във ВСС. „Той избяга от отговорност и в лицето на своя министър на правосъдието, който по закон имаше правото, а според мен и задължението да издигне втори кандидат, за да има реално състезание“, коментира още президентът.

nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук