През 2016 г. София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове

0
1291

Скептична съм за съставяне на правителство с мандата на Реформаторския блок и участието на ГЕРБ, каза кметът на София и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова в предаването „Годината“ по Дарик.

Тя подчерта, че не участва в разговорите и преговорите. „Струва си обаче да се води диалог, защото е важно да разберем какво предлага Реформаторският блок“, коментира Фандъкова. На въпрос защо ГЕРБ загуби президентските избори, заместник-председателят на партията отговори, че България не е изолиран случай от желанието за промяна на хората в световен мащаб.

 Фандъкова отхвърля възможността да е следващият служебен премиер

Кметът на София бе категорична, че не съжалява, че не е приела номинацията за президент. Според нея това е било правилното решение за всички.

Според Фандъкова събитията по света през тази година са преминали под знака на промяната – брекзит, изборите в САЩ, президентския вот в България, референдума за промяна на системата на избори. „Трябва да си дадем сметка, че несигурността в глобален мащаб, насилието, което влезе във всекидневието на всички, това изисква отговори от политиците. Бих казала, че тази нестабилност поражда съпротива у хората и те имат нужда от сериозни лидери, които да им вдъхнат сигурност“, каза Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че в момента хората очакват бързи решения и конкретни резултати от управляващите. „Аз се стремя да предлагам точно, това но управленските решения изискват време и е много важна комуникацията с хората“, поясни столичният кмет.

Запитана за бежанския проблем, Фандъкова бе категорична, че София не може да се затвори за мигранти. Според нея обаче трябва да се гарантира сигурността на гражданите. „Не трябва да се спекулира с тази тема, защото става дума за страховете на хората. Много политически сили се изкушават да спечелят бързи дивиденти от този въпрос. Истината е, че ние работим в бежанския център в кв. „Овча купел“ да се изтеглят непридружените младежи, които притесняват хората, а да останат семействата и децата, да има видеонаблюдение, осветление, полицейско присъствие. По мое настояване в центъра на града се засили присъствието на органите на реда“, поясни столичният кмет.

Фандъкова: Кметът не иска само пари, а предлага решения и защитава проекти

През 2016 г. София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове. Столицата оглави европейската класация по Брутен вътрешен продукт. Според Йорданка Фандъкова от една страна това се дължи на големите проекти, които бяха реализирани в столицата. Тя заяви, че е разговаряла с кмета на Талин, който е споделил опит за добрите практики, свързани с транспорта там. „Каза ми, че хората там ползват градския транспорт безплатно с идеята да се намали трафикът на автомобили и заедно с това да се допринесе за екологията. Изненадващо обаче изследванията не показват значително увеличение на пътниците в градския транспорт“, коментира Фандъкова.

Увеличават се пътуванията с карти в градския транспорт в София

Кметът на Талин е похвалил управленския подход на софийския си колега за изграждане на метро, велоалеи, инвестиции в градския транспорт. „Цената на билета тук се увеличи, но по мое настояване се запази дори и намали цената на някои от картите за пътуване“, припомни Фандъкова.

На въпрос каква ще бъде думата на 2017 год. , столичният кмет посочи разум. „Имаме нужда от разум и отговорност както от страна на политиците, така и от страна на гражданите“, коментира Йорданка Фандъкова.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук