Премиерът: Надявам се гърците повече да не си помислят за блокада

0
1357

Индиректно благодаря на гръцките фермери и полицаи, че ме разбраха правилно и премахнаха блокадата на границата, заяви премиерът Бойко Борисов. Така той коментира вдигането на блокадата на българо-гръцката граница.„С външния министър изпратихме послание до ЕС, че ще провалим срещата в Брюксел между Турция и ЕС, ако не се изтеглят незабавно тракторите от границата. Разбраха ме добре и вчера се изтеглиха. Надявам се повече да не си го помислят, защото явно само този инструмент работи”, каза още премиерът.

В събота той се закани, че ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до два дни, ще счита, че това е насочено срещу България. Затова ще използва правото си на вето и няма да отиде на извънредната среща на високо равнище за бежанците между ЕС и Турция на 7 март. Това стана само ден, след като каза, че се чувства в безизходица, защото и гръцките власти, и Брюксел казват, че няма какво да направят.

Днес той каза, че съгласно правилата на международното право, когато една държава не се яви или не упълномощи изрично друга държава да я представлява, заседанието на Съвета не може да бъде проведено, и именно този инструмент за натиск е използвала страната ни.

„Нашите съседи да знаят, че това им е било за последно. В момента, в който ни затворят границата, пращаме писмо, че няма да участваме в Съвета. Да дойдат моите колеги и да видят какво става на границата. Благодаря, че разбраха правилно”, посочи още министър-председателят.

Той говори, след като направи инспекция на строително-ремонтните дейности в сградата на така нареченото „Военното НДК“, където ще се помещава Софийска районна прокуратура. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук