„Преценям“, „антиваксър“ и „изчегъртване“ – думи на годината за 2021 г.

0
66

Победител в гласуването за избор на думите на 2021 г. е „преценям“. На второ и трето място се нареждат „антиваксър“ и „изчегъртване“. За третото място се бориха „ваксина“ и „зелен сертификат“, заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Павлина Върбанова, която е създател на платформата за грамотност „Как се пише?“.

Тя подчерта, че не е изненадана от това, че „преценям“ е дума на годината, тъй като фразата „Всеки сам си преценя“ придоби много голяма популярност в социалните мрежи.
„Не можехме да си затворим очите, че думата е знакова и същевременно – значеща. Тя може да ни каже много за нас като общество и за социалното ни поведение като личности. Ако не я бяхме включили, щяхме да се лишим от много красноречива дума за българите“, посочи д-р Върбанова.
„Казва ни, че сме склонни да правим преценка въз основа не на преценяване, а на преценяне. Тези думи кореспондират с езикoвата некомпетентност на човека, който употребява „преценям“. Най-вероятно не взима достатъчно обосновани решения в своя живот. Думите, които излязоха на челни позиции, показват, че нашето общество е разтревожено, разединено и много трудно ще се обедини около общи каузи“, каза още д-р Върбанова.
Останалите думи от топ 10 в класацията са „промяна“, „избори“, „чекмедже“, „бустерна доза“ и „Харвард“.
„С тази анкета проверяваме какво хората смятат за важно в обществения живот. Редно е да се запитаме дали дневният ред на политиците се припокрива с дневния ред на хората“, изтъкна създателят на платформата „Как се пише?“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук