ПРИБИРАЙТЕ СЕ ПО ДОМОВЕТЕ! ОБЯВИХА ОФИЦИАЛНО – ПОТОП ВРЪХЛИТА БЪЛГАРИЯ! НАЙ-СТРАШНО ЩЕ Е В ТЕЗИ ГРАДОВЕ

0
1332

Оранжев код за интензивни валежи, придружени с гръмотевици, е в сила за 8 области в страната за 27 юли. Предупреждението е в сила за областите Русе, Търговище, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали и Смолян.

Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Очакваните количества валежи са между 35 и 50 л/кв. м, а в планинските райони на областите и повече. Ще има условия и за градушки.

Жълт код за интензивни валежи, придружени с гръмотевици, е в сила за 7 области в страната. Очакваните сумарни количества са между 15 и 30 л/кв. м, а в отделни райони и повече. Кодът е в сила за областите Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Разград, Сливен, Ямбол и Бургас.

Докато в България и на други места в Европа вали, другаде това не се е случвало от месеци.

През следващото денонощие през страната ще преминава студен атмосферен фронт и захлаждането ще продължи. Ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, в отделни райони значителни по количество и придружени с гръмотевици. През предстоящата нощ по-съществени ще са количествата в централните райони на Северна България, а през деня – в Рило-Родопската област. Има условия и за градушки. Ще духа до умерен запад-северозападен вятър.

Максималните температури ще са между 22° и 27°.

През нощта срещу петък валежите, главно в Източна България, ще продължат. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месец юли, вечерта ще започне да се повишава.

По Черноморието

облачността ще е предимно значителна и на много места ще превалява дъжд, след обяд ще има и гръмотевични бури. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 27-29°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

В планините

облачността ще е значителна. Ще бъде с превалявания и гръмотевични бури. Значителни количества ще има в Рило-Родопската област и в Централна Стара планина. Ще духа силен, временно бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра – около 12°.

В петък

ще бъде ветровито – ще духа умерен до силен северозападен вятър. Ще бъде с променлива облачност, над Източна България преди обяд по-често значителна. По Черноморието и в североизточните райони сутринта все още ще е с валежи.

През почивните дни

ще се установи предимно слънчево време. В събота вятърът от северозапад ще отслабне, а в неделя ще се ориентира от изток. Температурите ще се повишават и ще са предимно между 31° и 36°, по Черноморието в неделя, поради източния вятър, по-ниски – до 26°-28°.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук