Принцип №1 на световната политико-енерГЕПИйна мафия

0
1399

Ще ви го покажа на само ЕДНА графика, на примера на водещата европейска икономика, на Германия, сравнявайки борсовите цени на електроенергията, за периода 2007 – 2016-та години, с тези за крайния потребител. Данните са на база 1/3-та напълно обработени данни за борсовата търговия (за месеците от януари до април, за съответната година), а тези за крайните потребители идва от официалната статистика на Евростат, и тя си е на годишна база.
И принципа изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит на графиката кликнете с мишката върху нея):

Обърнете внимание на факта, че показаните базови обеми се различават ДЕСЕТ пъти. Причината е, че на борсата се търгува в такива единици евро/МВт.ч, а домакинствата харчат доста по малко, максимум 2-3 стотин кило-Ват-часа на месец. Но ако числата се поставят на обща база ще ви избоде очите, че кривите се разделечават една от друга, а не както е изглежда на графиката – да се събират. Това е и основният принцип на световната политико-енерГЕПИйна мафия – колкото по-евтино струва първичното производство на електроенергията (разбирай – борсовата цена), толкова по-скъпо трябва да плащат потребителите (разбирай – робите). Този основен принцип действа във всяка една страна на планетата Земя. Растящата разлика се прибира от … напънете се малко де?

Причината за скока на борсовите цени в Германия през 2011-та г. е трагедията с АЕЦ „Фукушима-Даичи“, в Япония. Преди два дни в „Европейски енерГЕПИйни практики – Германия“ ви показах аналогична графика, но на база обработените данни само за месец януари, за всяка една година. Тогава предрекох, че и при обработката на данните за цялата година картината няма съществено да се промени. При вече обработени 1/3-та от всички числа тази прогноза се потвърждава.

Съвсем наскоро навърших 51 (петдесет и една) години и до сега, през живота си, не съм виждал подобна сравнителна графика, между цени на едно и на дребно в електоерегетиката, каквито обаче, има при течните горива и за много други стоки, за масово потребление. А защо за електроенергията НЯМА? Защо? Защо ли? ЗАЩО? А?

Истинска, успешна и ефективна борба срещу светована политико-енерГЕПИйна мафия може да се води единствено и само с ФАКТИ!

Георги Котев,Бултаймс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук