Приятел на падналия от мост в Пекин Николай с мъка сподели, че той е

0
459

Българинът, който преди месец пострада тежко след падане от мост в Пекин, вече се възстановява, но му предстои дълга и сериозна рехабилитация, за която ще бъдат нужни още средства, освен събраните до момента дарения. Това разказа Веселин Найденов, приятел на 31-годишния Николай Маринов, който претърпя две животоспасяващи операции след инцидента в китайската столица. 

Към момента Николай е в стабилно състояние, но все още не може да стане от леглото, сподели самият той, цитиран от Дарик.

От вторник при него е майка му, която е настанена в апартамент на българското посолство и ежедневно го посещава в болницата. Притесненията на Николай са свързани с осигуряването на парите за рехабилитацията, тъй като цената на процедурите се е оказала двойно по-висока от първоначално оферираната. Българинът обясни, че е склонен да обмисли вариант за транспортирането му до България, където да продължи възстановяването му, но това е свързано с въпроса, дали състоянието му го позволява.

На 9 март Николай Маринов пада от мост в Пекин. Последствията са счупени ребра, прешлени, бедрени кости, както и сериозен кръвоизлив в корема. Животът му е спасен в китайска болница, а операциите струват 40 хиляди евро. Тъй като здравната му застраховка не покрива изцяло сумата, негови приятели и колеги се организират да събират дарения. В акцията се включват дипломати от българската мисия в Пекин, както и служители на здравното министерство. Значителна част от парите са събрани в Китай, разказва приятелят на Николай, Веселин Найденов:

„Българската общност в Китай реагира много, много положително и адекватно. Хората дариха много пари. Отделно неговите колеги китайци от университета, където той преподава, както и други хора, дариха средства по малко. Събраха се за досегашното му лечение“, каза Найденов.

Какво е състоянието на българина, паднал от мост в Пекин
Това, което предстои за Николай, е да бъде прехвърлен в друга болница за започване на рехабилитация. Тя трябва да продължи най-малко 3 месеца, а по неговите думи парите от даренията са на изчерпване и вероятно ще покрият едва две седмици от лечението му. Другият проблем е, че болницата е в покрайнините на Пекин, и за майка му това ще означава ежедневно пътуване на дълги разстояния, разказа самият Николай.

„Понеже е доста далече, в покрайнините и транспортът и цялата организация ще са доста трудни. Чух, че и там леглата в стаята са били доста повече и не знам дали ще има място мама да остане“, допълни той.

Според информация на Министерството на външните работи, набраните до момента дарения позволяват покриване на разходите за извършените операции и за допълнителни разходи по лечението на Николай Маринов. Самият той сподели, че не е наясно как българското правителство може да му помогне за възстановяването му, но ако има възможност това да се случи в България, съдействие за транспортирането му е вид помощ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук