Пробив! ЕС клекна под натиска на Германия за отмяна спирането на колите с ДВГ след 2035 г, ето какво се реши

0
352

Сега ще работим за възможно най-бързото приемане на регламента относно стандартите за CO2 за автомобили

ЕС и Германия са постигнали споразумение след спорове относно планираното до 2035 г. постепенно спиране на продажбата на автомобили, използващи изкопаеми горива, с цел борба с изменението на климата, предават АФП и БГНЕС.

Важната сделка за забрана на продажбата на нови автомобили с изкопаеми горива от 2035 г. е от ключово значение за амбициозния план на блока да се превърне в „климатично неутрална“ икономика до 2050 г. с нулеви нетни емисии на парникови газове.

Но с безпрецедентен ход по-рано този месец водещият производител на автомобили Германия блокира споразумението в последния момент, след като то вече беше одобрено в рамките на традиционния законодателен процес на ЕС.

Берлин поиска от Брюксел да предостави гаранции, че законът ще позволи продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, работещи със синтетични горива – акцентът в обявения в събота пробив.

„Намерихме споразумение с Германия за бъдещото използване на синтетични горива в автомобилите“, заяви в Туитър еврокомисарят по околната среда Франс Тимерманс.

„Сега ще работим за възможно най-бързото приемане на регламента относно стандартите за CO2 за автомобили.“

Германският министър на транспорта Фолкер Висинг заяви, че автомобилите с двигатели с вътрешно горене могат да продължат да бъдат регистрирани и след 2035 г., ако използват само горива, които са неутрални по отношение на емисиите си на CO2.

Европейската комисия ще предложи в началото на следващата седмица създаването на нов тип категория превозни средства, включваща автомобили, които могат да работят единствено с въглеродно неутрални горива.

Подобни автомобили ще трябва да използват системи, които биха им попречили да се движат на различни горива. В момента цената на литър синтетично гориво е около 5 евро за литър.

Синтетичните горива се произвеждат чрез синтезиране на уловени емисии на CO2 и водород, произведен с помощта на възобновяема електроенергия. И тези екогорива отделят CO2 във въздуха, когато изгарят в двигател с вътрешно горене и излизат от ауспуха. Тези емисии обаче са равни на количеството, извадено от атмосферата за производството на горивото, което ги прави въглеродно неутрални.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук