ПРОБИВ! Мозъчният инсулт вече се лекува

0
210

Прови на съвременната медицина – мозъчният инсулт вече се лекува! Инсултите са сред най-разпространените заболявания в развитите страни.

По данни на Европейската организация за инсулти (ESO) България се нарежда на едно от първите места по смъртност от инсулти в Европа, които са и третата най-честа причина за смърт у нас. Всяка година у нас над 50 000 души (1) се разболяват от мозъчен инсулт.

Инсултът е спешен неврологичен инцидент, който може да засегне определен участък, а понякога и целия мозък.

Над 150 000 българи имат повече от един от основните рискови фактори за инсулт: високо кръвно налягане, захарен диабет, висок холестерол, стеснения на мозъчните кръвоносни съдове, пушене, злоупотреба с алкохол, наднормено тегло, стрес, сърдечносъдови, ендокринни и други хронични заболявания, водещи от своя страна до некачествено кръвоснабдяване на мозъка и риск от мозъчен инсулт, пише „Дневник“.

При бързото разпознаване на симптомите и отвеждане на пострадалия в болница за лечение на инсулти, по преценка на невролога и след серия от изследвания, може да се приложи лечение, което да сведе до минимум риска от инвалидизация.

„Златен стандарт“ в лечението на острия исхемичен инсулт до момента в света е венозната тромболиза. Тя се прилага до 4.5 часа от началото на симптомите. През 2020 г. в България е била приложена венозна тромболиза на пациенти с инсулт в 42 болници.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук