Провокация срещу националния интерес

0
249

От европейските процеси днес ни отделя не друг, а нашето собствено Външно и неговата министърка, които забравят, че преди броени дни президентите Тръмп и Макрон се изказаха за разширяване на диалога с Русия, за връщането й в Г-8, за стратегическо партньорство в редица сфери.

От Външно министерство на Република България разпространиха една изключително недипломатична декларация, писана под индигото на най-русофобските и антикомунистически лозунги на Студената война.

Поводът е изложба, посветена на 75-ата годишнина от освобождението на Европа от фашизма, която светът вече започна да чества. Грубият и назидателен към руското посолство тон на Външно, в който си позволяват не само изкривяване на историческата истина и омаловажаване на 27 000 000 жертви, дадени от руския народ и другите народи на някогашния СССР, се правят и чисто идеологически внушения за „щиковете на Съветската армия, донесли репресии, деформации и откъснатост от динамиката на развитите европейски държави”.

Бисерите на антируската омраза на Външно обаче не са частно мнение, а ангажират държавата във вреда на националния интерес. Историческата истина е, че без смелостта, жертвоготовността и героизма на Червената армия днес Европа и светът щяха да са още под нацистки ботуш и тази истина не може да бъде преиначена или фалшифицирана. За страна като България помощта на Москва отпреди 75 години е решаваща: без нейното застъпничество и без антифашистката ни съпротива нямаше да имаме статут на воюваща страна победителка, а щяхме да бъдем наказани с орязване на територии като съюзник на оста Рим-Берлин-Токио.

Независимо от грешките Съветският съюз ни оказа всестранна помощ за възстановяването и развитието на модерна индустрия и земеделие, просвета и здравеопазване, така че за под 20 години от този период бяха изградени две нови Българии, станахме девет милионна, космическа и високотехнологична нация, достигнахме 27-о място по развитие в индекса на ООН, бяха създадени произведения на изкуството и литературата на високо европейско ниво. Затова и до днес 80% от българите носят в сърцето си завещаната им от предците любов към братска славянска и православна Русия. Нима това е възможно, ако руският войн ни беше донесъл преди 75 лета единствено „щикове, диктатура и репресии”!?

От европейските процеси днес ни отделя не друг, а нашето собствено Външно и неговата министърка, които забравят, че преди броени дни президентите Тръмп и Макрон се изказаха за разширяване на диалога с Русия, за връщането й в Г-8, за стратегическо партньорство в редица сфери. Че те и много други европейски лидери ще отидат в Москва и на Червения площад ще се поклонят пред подвига на руския войник на 9 май догодина. Както изискват паметта, истината, честта и достойнството! Може би и тях щяха да заклеймят от Външно!?

Преди дни в Словения, също страна – членка на ЕС, също държава от Източна Европа, тържествено и по държавния протокол чества подвига на Червената армия. Паметници на освободителите от фашизма има в цяла Европа – над 4000, и към тях институциите и гражданите се отнасят с нужната почит и уважение. Да не говорим, че декларацията носи не само морален и политически ущърб, разделяйки ни от Русия, противопоставяйки се на отчетлива европейска тенденция за диалог с Москва. Това е и пряк удар по политиката на премиера Бойко Борисов, който наскоро посети Москва и посрещна руския си колега в София, който отправи призиви за мир в Черноморския регион, обяви се за рестарт на два от стратегическите енергийни проекти с Русия.

Докога премиерът ще търпи неговите министри и техните екипи да саботират водената от него политика? И ще вземе ли мерки това да не се повтаря, защото злепоставя не само него, а цяла България и поставя под съмнение искреността на правителството в българо-руските отношения?

Проф. Светлана Шаренкова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук