Прогноза за времето на 14 април

0
72

Жълт код за опасни явления е в сила за 14 области на страната днес. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрлогия (НИМХ). Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.

Предупреждението за силен вятър важи за 9 области: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив и Пазарджик. Там се очаква умерен, временно силен вятър от запад-северозапад с пориви 19-24 m/s.

За областите Плевен, Габрово, Ловеч и Велико Търново важи също и жълт код за обилни валежи. Там се очаква през нощта срещу сряда да има значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Количества локално ще са до около 20-25 mm. Има условия и за градушки.

За областите Кърджали, Хасково, Бургас, Ямбол и Варна е обявен жълт код за гръмотевична активност и обилни валежи. Очакваните количества валежи са до около 20-25 mm освен във Варна, където се очаква да бъдат около 20 mm с условия за градушки.

Северозападният вятър ще се усили и с него в страната ще започне да нахлува студен въздух.

На много места ще има валежи, но още сутринта от северозапад ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва и намалява. В Източна и Южна България, където валежите ще са почти през целия ден, ще има гръмотевици. Условията за градушки остават. Максималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса, информира НИМХ, цитиран от БТА.

Черно море

Над Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи, които по-късно през деня по северното крайбрежие ще спрат, а до полунощ и по южното. Ще има и гръмотевици. В часовете преди обяд все още ще духа юг-югоизточен вятър, който постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и след обяд ще се усили. Максималните температури ще са между 12 и 15 градуса. Температурата на морската вода е 9 – 10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 – 3 бала.

Планините

В планините ще духа умерен до силен запад-северозападен вятър. Ще има значителна облачност и валежи от дъжд, над 1500 метра от сняг, но с понижението на температурите през деня тази граница ще се снижи. До края на деня валежите в повечето райони ще спрат, с изключение на Родопите, а облачността ще се разкъса. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5, на 2000 метра – минус 2 градуса.

Четвъртък и петък

В четвъртък и петък ще остане ветровито, с умерен, покрай Дунав и временно силен запад-северозападен вятър. Облачността ще бъде променлива, главно след обяд по-често значителна и през първия ден в югоизточните райони на места все още ще превалява слаб дъжд. Температурите ще са по-ниски от обичайните за средата на април: минимални – предимно между 0 и 5 градуса, в отделни котловинни полета в петък и малко под нулата, максимални – в четвъртък между 9 и 14 градуса, в петък – с 1 до 3 градуса по-високи.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук