Прогноза за времето на 26 декември

0
81

През изминалото денонощие облачността бе предимно значителна и главно през деня, на отделни места в Северна и Западна България, ще има слаби валежи от дъжд, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Покрай Дунав, където вятърът ще е от изток-североизток, слаб до умерен, ще бъде и мъгливо. Северно от планините и в Югоизточна България ще духа умерен югозападен вятър.

Минималните температури в отделни котловини и Североизточна България ще са около и малко под нулата, в останалата част от страната ще са предимно между 2° и 7°, за София – към 2°.

Максималните температури ще са от 6°-8° в местата с по-трайна мъгла до 13°-15° в Предбалкана и крайните южни райони, в София – около 10°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Над Черноморието облачността ще е значителна, но ще е почти без валежи. Ще духа предимно умерен югозападен вятър, който след обяд отначало в северните райони ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са 10°-13°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е значителна. В отделни райони в масивите в западната половина на страната ще има слаби валежи от сняг, под около 1700-1800 метра – от дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра – около 2°.

В началото на следващата седмица северно от планините и в Югоизточна България ще продължи да духа умерен, временно силен югозападен вятър и температурите ще останат по-високи от обичайните за периода. Максималните ще са между 8° и 13°, в Предбалкана и югоизточните райони до около 16°; по-ниски, от 2° до 5° ще остават по поречието на Дунав и в северозападните райони, където вятърът ще е от изток-югоизток, предимно слаб.

Преобладаващите минимални температури ще са над нулата, най-често между 2° и 7°. Ще преобладава облачно време, на места с валежи от дъжд, предимно слаби.

Към средата на седмицата, по преминаващ през Гърция средиземноморски циклон, се повишава вероятността за по-големи количества валеж на места в Южна и Източна България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук