Прогноза за времето – 12 юни (събота)

0
2606

Бурно време в събота, температурите между 22-27 градуса

През почивните дни се очаква бурно време. В събота до обяд облачността ще е динамична с мъгли в някои ниски райони в ранните часове. Следобед почти навсякъде ще има условия за бързоразвиващи се бури с краткотраен, интензивен валеж с гръмотевици. Сравнително тихо и без особени валежи ще остане времето в крайния Северозапад. Температурите остават в диапазона 22-27 градуса в най-топлата част на денонощието, съобщава Нова ТВ.

 

Рискът от градушки следобед е значителен. В сила за цялата страна е жълт код за опасно време.

Жълт код за гръмотевици е в сила за всичките 28 области в страната за 12 юни, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Главно в следобедните часове ще има гръмотевична дейност и условия за градушки.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Метеоролозите препоръчват при жълт код за гръмотевици хората да бъдат внимателни, особено в планински, горски и открити местности.

Атмосферното налягане е и ще се задържи близко до средното за месеца.

Над Черноморието преди обяд ще има повече слънце. Около и след пладне ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на много места ще превали. В отделни райони ще се развият гръмотевични бури, възможни са градушки. Вятърът ще е с бризов характер. Максималните температури ще са 22-25 градуса. Температурата на морската вода е 18-20 градуса, а вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините облачността ще е по-често значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна. Преди обяд на отделни, а след пладне – на много, места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Вятърът ще е до умерен, от северозапад, ще се усилва при гръмотевични бури. Максималната температура на 1200 метра ще е около 16, на 2000 метра – около 9 градуса.

В неделя следобед от северозапад на изток ще преминава бърз студен атмосферен фронт. Валежите ще са с гръмотевици и риск от градушки. Ще са сравнително по-значителни в Лудогорието в часовете привечер. Ще се усили вятърът, с особено мощни пориви в северозападната половина на страната и в планините.

Началото на следващата седмица ще е с по-ниски температури, които в топлата част на денонощието ще се движат около 20 градуса. В средата и към края на седмицата времето ще се успокои с по-оскъдни валежи и по-високи температури.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук