Прогноза за времето – 4 октомври (неделя)

0
81

Южен вятър връща лятото, градусите в понеделник гонят 35

Времето в следващите дни идеално и за планина, и за море

Лятото се завръща у нас отново от днес. На места главно в централната част на България градусите днес ще достигнат до 32-33, а в понеделник дори до 35 градуса, сочи прогнозата на времето на НИМХ.

В неделния ден ще бъде слънчево, над западните райони – с временни увеличения на облачността. По-късно след обяд на отделни места в Северозападна България ще превали слаб дъжд.

В повечето райони ще духа умерен вятър от юг-югоизток, на север от планините и временно силен южен. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, на места в Дунавската равнина – и по-високи.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха между 22° и 25°. Температурата на морската вода все още е идеална за къпане  – 22-23°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините също ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен до силен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 20°.

В понеделник преносът на топъл въздух от юг ще продължи и температурите ще останат доста високи за началото на октомври – максималните в по-голямата част от страната ще са около 30°, в районите чувствителни на южен вятър до 33-35°.

Ще има разкъсана, над Западна България предимно значителна висока и средна облачност, не са изключени и изолирани слаби превалявания.

Във вторник от северозапад ще започне да прониква хладен въздух, но времето все още ще остане доста топло. Облачността ще се вплътни, ще има и валежи, главно в западната половина от страната. В източните райони вятърът ще е все още с южна компонента и температурите там ще се задържат по-високи – около и малко над 30 градуса.

В сряда също ще остане по-топло от обичайното за началото на октомври, но от четвъртък ще настъпи захлаждане. Градусите ще паднат с близо 7-8 за ден, но от петък предстои нов скок на температурите, които през следващия уикенд на места ще достигнат 27-28 градуса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук