Прогноза: Пандемията няма да приключи скоро, ще продължи с години

0
2626

Природата не можела да създаде коронавируса

Пандемията няма да приключи след месец – два, ще продължи години, системата ни трябва да бъде подготвена за този натиск. Това заяви пред БНТ бившият шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев.

„Декември, януари и февруари системата трябваше да се подготви, нямаше консумативи и апаратура, пътят на пациента не беше ясен. Нямаше как тогава да бъдат избегнати по-строги ограничителни мерки. Насаждаше се дори панически страх, политиците са прави в действията си, но медиците не биваше да участват в насаждането на този страх“, допълни д-р Дечо Дечев.

Той бе категоричен, че психическото състояние е проблем за цялата на нация в момента. Д-р Дечо Дечев коментира, че според него коронавирусната инфекция има изкуствен произход.

„Природата не може да го създаде. 3 ноември се постигна целта в една държава. България има един от най-добрите шансове да се справи с пандемията – има достатъчен брой легла за активно лечение, имаме базата, на 100 хиляди души имаме 400-420 лекаря, единствено Гърция има повече, това че медиците са разпределени неравномерно е друг проблем“, каза

.

Той припомни, че голяма част от държавите няма къде да си лекуват болните.

„Трябва да се обсъди дали да не се отделят няколко болници само за COVID пациенти. В света всички са единодушни, че най-важното е да се направят ваксини. България е сключила договор само с 2 фирми „Астра Зенека“ и „Санофи“, но втората не произведе ваксина. Хората не ходят в болница, наплашени са“, каза още д-р Дечо Дечев.

Той коментира и случая със загиналото момче заради оголения кабел пред болница „Свети Иван Рилски“ в столицата.

„Още през 2018 година информирахме, че павилионите са незаконни“, категоричен бе д-р Дечо Дечев.

Камелия Цветанова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук