Продукти на „ВЕГАМЕЙЗ“ завладяха любителите на здравословното хранене

0
7992

„ВЕГАМЕЙЗ“ ООД е създадена през 2020 г. и поема специализираното производство и търговия с веган продукти на развойната и консултантска компания „ГАПС“ ЕООД. Предприятието, намиращо се в гр.Симитли, обл. Благоевград е регистрирано съгласно изискванията на Закона за храните, разработена и внедрена е Система за управление на безопасността и качеството на храните в съответствие с принципите на НАССР.

„ВЕГАМЕЙЗ“ ООД произвежда кулинарни веган заготовки, предназначени за консумация след допълнителна термична преработка.

Веган бургерите ни (vegan burger patties) са замразени продукти със срок на годност 6 или 12 месеца в зависимост от използваната опаковка. Предназначени са за изпичане на грил (гладка или оребрена грил-плоча) или тиган, като не се изисква предварително размразяване. При нагрята плоча, термичната обработка отнема 7-9 минути. Съдържат ограничен брой добавки и са без консерванти. Продуктите са 100% веган, keto-friendly. Използваните суровини не са произведени от генетично модифицирани култури.

Произвеждат се в две групи – на соева и на грахова основа, като видовете във всяка група са идентични: класик (аромат на опушено телешко с магданоз), рустик (аромат на бекон с кромид-лук), чили (подлютен с аромат на телешко), спайси (аромат на бекон с хрян) и чеди (с включен веган чедер). Така на практика производственото портфолиото към момента се състои от 10 продукта. Решението да се предлагат едновременно продукти на соева и грахова основа е взето на база потребителско търсене и собствено ноу-хау за производството им.

На българския пазар се предлагат веган заготовки с произход САЩ и ЕС. Самостоятелните тестове, които проведохме, демонстрират предпочитания на потенциалните клиенти (вегани и невегани) към нашите продукти (70% V-burger, 20% бургери от САЩ, 10% ЕС/друг български), без да се взема под внимание продажната цена на аналозите. При последвалите интервюта, дегустиращите изтъкват добре балансираните аромати, разнообразните вкусове, сочност и усещане за консумация на месо като основни предимства. Определените продажни цени са значително по-ниски от тези на аналозите.

При годишен ръст на пазара на веган продукти с над 40%, сме убедени, че заготовките на „ВЕГАМЕЙЗ“ ООД ще се окажат предпочитан избор за голям дял от консуматорите.

Защо продуктите ни са замразени?

Много често, през последните два месеца, ни беше задаван този въпрос. При това не само от хора, потенциални клиенти или вече опитали от тях, но и от търговци от някои големи вериги и дистрибутори.

Има доста дискусии около трудностите/предимствата при търговията със замразени храни. Но от гледна точка на клиента не мислим, че те са интересни. Разбираме, обаче, че притесненията на консуматорите са по-скоро провокирани от редица медийни изяви на нутриционисти и именити готвачи. Ето защо предпочитаме да изясним нашата гледна точка, както и идеята, на базата на която сме взели това решение.

На първо място – веригата на доставка. Колкото и да се опитваме да я скъсим, съвременната търговия предполага наличието не само на междинни звена, но и на големи разстояния между производителя и потребителя. Това изисква използването на определени методи за удължаване на срока на годност на продукта или относителното му „консервиране“ между етапите на производствена готовност и приготвяне за консумация. Един от най-древните методи е консервиране чрез студ. Заедно с консервирането чрез изсушаване, те са прилагани от стотици поколения достатъчно успешно и надеждно. Естествено със своите ограничения. Термичната консервация е неприложима за продуктите ни; консервирането чрез йонизиращи лъчения категорично е далече от концепцията ни… И остана възможността да консервираме чрез добавка на химически средства. В този момент си зададохме въпроса: искаме ли да произвеждаме поредния хранителен продукт с консерванти?

Отговорът ни е пред Вас. V-бургерите на VegAmaze не съдържат консерванти.

На второ място – кога замразяването променя значително характеристиките на дадена храна? Може би е удачно да разделим храните на относително „живи“ и „преработени“. Или по скоро на такива, при които структурата на първичните суровини, от които са направени е запазена до известна степен и храни, които се произвеждат от значително преработени суровини. При първите, промените при замразяване са дискусионни по-скоро заради избраните методи за прилагане на студа. Все пак е добре да припомним, че криоконсервиране на клетки, тъкани и ембриони е утвърден и единствен метод за съхраняването им за продължителни периоди, без това да води до промяна на каквото и да е ниво. Ето защо при наличие на необходимото оборудване и спазване на ключови правила при замразяване, съхранение и размразяване – повечето бързо замразени храни не се отличават значително от свежите. При вторите (храни, произведени от преработени суровини), дори и по-бавното замразяване не води до съществени качествени промени, а що се касае за безопасността им – ниските температури я обезпечават категорично.

Но ние продължаваме още по-далеч – производствените методи и технологии, които разработихме, дават възможност за изключително лесно приготвяне на V-бургерите без да е необходимо предварително размразяване. Даже препоръчваме такова да не се прави. Всичко това дава възможност за бързото им приготвяне, като просто се извадят от фризера и поставят директно на леко намазнената и сгорещена повърхност на грила или тигана. Обърнете след 3-4 минути, продължете с изпичането още толкова. За детайли, свързани с разпределение и проникване на температурата, микробиологична безопасност, освобождаване на мазнина и аромати, сочност – ние вече сме помислили.

Удиви се на продуктите ни!

Търсете продукти на „ВЕГАМЕЙЗ“ ООД в супермаркет „СТОМИ“

www.facebook.com/SupermarketStomi

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук