Прокуратурата погва бивши директори на болници и служители на МЗ

0
6701

Бивши директори на болници могат да получат обвинения във връзка спроверката на прокуратурата за безстопанственост в 13 лечебни заведенияу нас. Сред проверяваните болници са и най-големите заведения в София. Това заяви пред Нова говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Във всичките проверени болница е констатиран порочният модел „болница в болницата“, който облагодетелства частните фирми и заведения за сметка на здравните осигуровки на гражданите. До момента прокуратурата е проверила 329 договора.
„Моделът при всички 13 учреждения е сходен – сключване на договор между частното и държавното или общинско болнично заведение и извършване на дейност само от частното“, обясни още Арнаудова.

По думите ѝ предстои да бъдат разследвани всички договори, сключени във въпросния период. „Считаме, че освен незаконосъобразно сключени договори за съвместна дейност, наем на апаратура и други, е напълно възможно да са сключени и явно неизгодни сделки. Част от разследването ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната регионална здравна каса, които са дали разрешение за осъществяване на медицинска дейност в нарушение на закона“, обясни Арнаудова.

Говорителят на Цацаров припомни и че проверките в болниците ни саразпоредени още през месец декември миналата година. Проверките са констатирани незаконосъобразност при по-голяма част от проверените 329 договора.

„Повече от 13 болници уличихме в престъпна дейност, която има користни намерения. Стига се до там, че общинското или държавно лечебно заведение е на ръба на фалита. За това пък частните, които са се настанили в тези болнични заведения, печелят пари и дори източват Здравната каса. Пациентите пък не получават по-качествена услуга“, констатира Арнаудова.

Според нея сред разследваните договори има и такива, сключени още през 2012 година. Друго договори са сключени през 2014 и 2015 година. Ако разследванията установят нарушения и има доказателства бивши директори на болници да са съпричастни към извършените престъпления, срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения.

Предстои разследванията да продължат от Националната следствена служба, като всички действия ще се осъществяват под контрола на Софийската градска прокуратура.

Припомняме, в началото на месец март бившият министър на здравеопазването Миролсав Ненков заяви, че порочният модел в болниците у нас има гръб по високите етажи на властта. Според него директорите в някои от болниците, където тече разследване на прокуратурата, са се опитвали да прекратят източването. Основният проблем обаче бил, че някой министър давал разрешително здравните заведения незаконно да сключват неизгодни договори за съвместна дейност с частни болници.

Днес Ненков също коментира проблема. По думите му схемаджиите са се самозабравили и правят болници в болниците, защото не са срещнали противодействие в лицето на държавата през годините. „Правят го по хамалски начин“, отсече Ненков. Той отново намекна, че тези схемаджии имат голямо влияние и гръб.

„Трябва да отбележим достойното поведение на директорите на болниците в Русе и Видин, които удържаха на натиска. Само те си знаят какво им е струвало това в личен план, защото насреща имат много безскруполни, безкомпромисни хора“, категоричен е Ненков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук