Прокуратурата разобличи фалшиви новини за Иван Гешев в Аctualno.com и Мediapool.bg

0
227

В светкавичната проверка, разпоредена от Сотир Цацаров, се включи и ДАНС

Часове преди избора на новия главен прокурор Иван Гешев името му бе замесено в компромати.

На 23.10.2019 г., в 15.57 ч. в сайта actualno.com е публикувана статия със заглавие „Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор? (ДОКУМЕНТИ)“. Твърди се, че „скандални документи, свързани с подозрение за пране на пари“ от страна на заместник-главния прокурор Иван Гешев, са били изпратени на редакционния мейл. Публикацията е възпроизведена в сайта mediapool.bg  под заглавие „Анонимен сигнал срещу Гешев за необясними 4,7 млн. франка, скрити в Швейцария и Монако“ и от други електронни медии.
От прокуратурата реагираха светкавично – Сотир Цацаров разпореди проверка. Обвинението обяви публикациите за фалшива новина и излезе с официално съобщение.

В анонимния донос са публикувани копия от два документа: писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г., уж от заместник главния прокурор Борислав Сарафов и писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР – ДАНС до Борислав Сарафов. Според тях, прокурор Иван Гешев разполагал с банкови сметки в Швейцария и Монако, към които са установени преводи и наличности  на значителна стойност от сметки в Лихтенщайн, България и Русия.

Разпоредената проверка от главния прокурор Сотир Цацаров ги опровергава:

– писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР – ДАНС до заместник – главния прокурор Борислав Сарафов не съществува – такова писмо не е създавано и изпращано от ДАНС към прокуратурата;

– писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г. от заместник главния прокурор Борислав Сарафов не съществува – под № 473/2015 г. във Върховната касационна прокуратура съществува преписка по повод касационна жалба срещу решение на Апелативен съд Велико Търново.

Заместникът на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заявява, че никога и по никакъв повод не е изпращал, респективно получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и становището на ръководството на ДАНС.
Прокурор Иван Гешев не е сред магистратите, за които са установени притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество, уточняват още от държавното обвинение.

Вижте цялата позиция на прокуратурата ТУК.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук