Прокуратурата се въоръжи с търпение да изчете обвинението по КТБ (ВИДЕО)

0
16042

Защитата цели да превърне казуса КТБ в политически, за да не екстрадират Цветан Василев. Тази позиция изрази ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев в ефира на Нова.

„Целта на защитата е да превърне процеса по казуса „КТБ“ в политически, за да не бъде екстрадиран Цветан Василев от Сърбия“, заяви Гешев.

Предположението му е, че няма да се наложи да бъде изчетена цялата заключителна част от документите по делото на глас в съдебната зала.

Документите са с обем близо 5000 страници. До скоро е имало практика да бъдат изчитани в съда, но в последно време в повечето случаи просто се записва в протокола, че текстът е прочетен, каза Гешев. За него подобни процедури са остарели и безсмислени.

„Днес спокойно можеше да започнат разпитите на свидетели. Но защитата има интерес да бави процеса и законът й дава това право. Адвокатите знаят какви са доказателствата по делото и се страхуват“, смята ръководителят на спецпрокуратурата.

Като адвокатска пропаганда Гешев определи твърдението на защитата, че прокуратурата иска да избегне влизането на определени свидетели в съда.

Иван Гешев изнесе информация и по обвинението срещу един от адвокатите на Цветан Василев за оказване на натиск върху основен свидетел по делото.

„Василев е казал на свидетели да дадат 210 000 лева на въпросния адвокат за профилактиране на свидетеля Бисер Лазов. Това са данни от свидетелски показания за разговор, проведен в Белград“, обясни шефът на спецпрокуратурата.

Освен това същият адвокат още през 2014 г. предупредил свидетели, че следствието и прокуратурата ще претърсват офиси на фирми, свързани с Цветан Василев.

„Вероятно е имало теч на информация. И тогава са започнали действия, свързани с укриване на документи – някои от тях се скриват в помещения с табелка „Адвокат“ на вратата, чийто обиск се усложнява от Закона за адвокатурата и те не са претърсени“, обясни ситуацията Гешев и добави, че по делото не може да има нови обвиняеми. Започнали са обаче „множество отделени досъдебни производства срещу десетки лица, за които се твърди, че са получавали пари“. 

По думите на Гешев в списъка с имена имало и популярни личности.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук