Прокуратурата трябва отново да поправя обвинението срещу Румяна Ченалова

0
12915

Прокуратурата за пореден път ще трябва да поправи обвинителния си акт срещу бившия съдия Румяна Ченалова, след като спецсъдът прекрати днес делото и го върна на разследващите за отстраняване на редица процесуални нарушения.

Миналата година същото постановиха и Софийският градски съд, и Софийският апелативен съд. След това обаче в сила влязоха последните изменения на Наказателно-процесуалния кодекс и всички дела срещу магистрати бяха прехвърлени на специализирания съд, както и това срещу Ченалова.

Тя е обвинена в престъпление по служба и документно престъпление, извършени, докато гледала дело между фирмата „ОЕТ – Обединени енергийни търговци“ и Националната електрическа компания (НЕК). Според прокуратурата бившият магистрат и основен участник в записите от „Яневагейт“ е ощетила държавната компания. Повече за обвинението вижте тук.

„Тотално е игнорирано производството по ГПК. Всичко, което е записано в обвинителния акт, показва очевидно непознаване на процесуалния закон. Прокуратурата си позволява да скача от норма в норма… Твърдят, че има пострадали от извършеното от мен престъпление. Кои са тези пострадали? Значи те и НПК не познават. Пострадалият участва в съдебната фаза на процеса. Съдът трябва да го призове“, коментира пред медиите Ченалова.

Представителките на обвинението Клементина Паличева и Людмила Николова пък се оплакаха от спецсъда заради това, че не им е дал възможност да изразят становище по претенциите на подсъдимата и защитата ѝ. Затова и обявиха, че ще протестират пред Апелативния спецсъд определението за връщане на делото.

Един от пропуски в досъдебното производство, посочени от съда досега, бе, че разследващите едновременно твърдят, че бившата съдийка не е изпълнила служебните си задължения, а в същото време ги е нарушила, което води до вътрешно противоречие в обвинителния акт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук