Промяна на времето: Къде ще има гръмотевични бури?

0
136

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава за днес предупредителен жълт и оранжев код за интензивни валежи и за силен вятър в страната. Това се посочва в картата с опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

С оранжев предупредителен код за утре са три области в страната:

Пловдив, Смолян и Кърджали. Например, в област Кърджали се очаква да има локални интензивни валежи и гръмотевични бури. Очакваните количества на валежите ще са между 10-30 литра на квадратен метър, локално до 50 литра на квадратен метър. Вятърът от североизток ще се усили, ще е с пориви до 25 метра в секунда.

В останалите 25 области на страната от НИМХ за утре обявяват жълт предупредителен код

– за интензивни валежи в някои от тях, както и за силен вятър.

Предупредителен жълт код има и за Бургас-море и Добрич-море. Усилване на вятъра, по носовете с пориви до 18-20 m/s (8 по Бофорт). Вълнение на морето северно от н. Калиакра 4 бала.

Ето и останалата прогноза за времето:

Днес на много места ще има валежи и гръмотевична дейност, с условия за локални значителни извалявания и градушки. След обяд от север явленията ще затихват и облачността ще се разкъсва и намалява. До полунощ валежите почти навсякъде ще спрат, а вятърът ще отслабне, най-късно в крайните южни райони.

Дневните температури значително ще се понижат и максималните ще са от 15-16°

на места в Североизточна България, до 24-25° в Горнотракийската низина, но и там в следобедните часове рязко ще застудее. В София максималната температура ще е около 19°. Атмосферното налягане бързо ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца.

Черно море

Над Черноморието ще е предимно облачно, ветровито, с валежи от дъжд. След обяд валежите от север ще спират. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток и с него ще застудява. Температурите ще се понижават и към 15 часа ще са между 13° и 16°. Температурата на морската вода е 15-16°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Планините

Над планините времето ще е предимно облачно и дъждовно, на много места с гръмотевични бури. Ще духа умерен и силен север-североизточен вятър и с него температурите чувствително ще се понижат. Към 15:00 часа на височина 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра около 6°, а до края на денонощието ще се понижат с още 6-7°.

Четвъртък

В четвъртък ще е слънчево с временни увеличения на облачността над Източна България, без валежи. Вятърът ще бъде от север-североизток, в източната половина от страната – до умерен. Сутрешните температури ще се понижат значително, в повечето места минималните ще са между 3° и 8°, по Черноморието 10°-12°, максималните ще са от 18° до 23°, в крайните югозападни райони – до 25°-26°.

Петък

В петък ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност, температурите ще се повишават и дневните на места в низините отново ще доближават 30°. Сутрешните ще са все още сравнително ниски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук