Пророчеството на Нютон за датата на Апокалипсиса, скоро е!

0
183

Неправедната власт ще падне и войните ще спрат, убеден е астрономът

Фактът, че основателят на класическата механика и математическия анализ е дълбоко вярващ човек, се оказва изненада за мнозина. Богословските трактати на Исак Нютон и трудовете му по алхимия остават недостъпни за широката публика до 1936 г., когато са продадени в Sotheby’s, съобщава „Труд„.

Но истинската сензация избухва през 2003 г., когато тази страна на гения Нютон е разкрита в документален филм на BBC. Това е годината, в която започва войната в Ирак, а той се намира на територията, където някога е бил Древен Вавилон, тоест на библейско място. Освен това има огнище на близкоизточната треска SARS (най-близкият роднина на covid) и много вярващи го възприемат като наказание от небето. Следователно заключенията, които великият физик прави след подробен анализ на християнски текстове, предизвикват особено объркване.

Тези анализи са разтълкувани от Стивън Снобелен, чиято реч е показана в документалния филм. Той е професор по история на науката и технологиите от Университета на Кралския колеж в Халифакс (Канада) и цял живот изучава религиозните възгледи на Нютон. До днес никой по-добре от Снобелен не е обяснил същността на удивителното предсказание на Нютон и на какво се основава то.

Изчисляването

Алхимичен ръкопис на великия учен.

Доказателство за съществуването на това предсказание е ръкопис, оцелял по чудо. Исак Нютон е известен със склонността си да записва своите изчисления и мисли на отделни листове, които се губят постоянно. Този лист съдържа седем точки, седем стъпки от неговите логически разсъждения. Само човек, който добре познава цялото Евангелие, може да ги разбере. Както обяснява професор Снобелен, на първо място, изчисленията на Нютон се основават на казаното в Книгата на пророк Даниил и в Откровението на Йоан Богослов.

Книгата на Даниил

Нютон е убеден, че Книгата на Даниил съдържа информация, получена в резултат на божествено откровение преди появата на писмеността. Нютон смята, че е предопределен да разшифрова тези древни ръкописи и вярва, че Бог невидимо присъства във Вселената. Все пак, въпреки факта, че Нютон счита Библията за Божие Слово, това не му пречи да я изучава с рационални методи. В книгата си „Записки по книгата на Даниил и Апокалипсиса на св. Йоан“, ученият смята природните явления, като символи на исторически събития, небесните тела – като указания за земните владетели, а в историческите символи и библейските алегории вижда пророчества за бъдещи събития в Средновековието и бъдещето.

В седма глава от Книгата на Даниил се казва, че ще има царство, „което ще погълне цялата земя, ще я стъпче и смаже“ и че тези срамни времена ще продължат през следващия период – „време, времена и половин време. “ Според Нютон, както и по мнението на много други теолози, това трябва да се преведе по следния начин: в рамките на една година, две години и още шест месеца. Ако вземем за основа 365 дни, ще получим числото 1277. Но може би тогава хронологията е била малко по-различна. По-важното е, че теолозите вярват, че „дни“ в Библията всъщност означава години, така че имаме 1277 години богохулство.

Откровението на Йоан Богослов

По-нататък. В глава 11 от Откровението на Йоан Богослов е написано, че езичниците ще тъпчат светия град в продължение на 42 месеца, а двама „свидетели“ ще пророкуват 1260 дни (т.е. години). И като разделим 1260 на 30, получаваме 42.

В крайна сметка Исак Нютон се спира на числото 1260. Според заключенията му, Библията предсказва, че толкова години ще продължи богохулната власт. Но трябва да се разбере от кой момент започва да се брои този период. И изучаването на историята довежда физика до времето на формирането на Свещената Римска империя. Това е една от най-важните религиозни и политически институции в Западна Европа – всъщност християнска империя, в която църквата ръководи държавата, тоест тя се проявява като светска власт. Това е богохулство, смята Нютон.

А началото на богохулството, от негова гледна точка, е моментът, в който папа Лъв III (срещу когото тогава се бунтува римското благородство) слага корона на главата на лидера на западния свят Карл Велики, правейки го „августейши император“. Така те си осигуряват подкрепата един на друг. Годината е 800 от Рождество Христово. Според Исак Нютон оттогава християнството е начело (и според неговите изчисления продължава да бъде) една отстъпническа, корумпирана църква. И тогава вече не е нужно да сте велик учен, за да добавите 1260 към 800.

Катастрофата

Тук е необходимо да се изясни как Нютон разбира „края на света“: това не означава, че през 2060 г. всички ще умрем. По-скоро това ще бъде краят за много неща: ще се случи катастрофа, но за тези, които я преживеят (явно малък брой), ще дойде просперитет. Неправедната власт ще падне. И най-важното, войните ще спрат, хората вече няма да бъдат обучавани да се бият.

Не може да не се замислим, че Нютон в началото на 18 век, въз основа на библейски текстове, твърди, че малко преди това епохално събитие евреите ще се върнат в Израел. В същото време откривателят на закона за земното притегляне изобщо не претендира, че е пророк, той изчислява всичко на базата на библейски писания и математически анализи.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук