Протести в цялата страна. Гневът от управлението се излива на улиците

0
74

В почти всички областни градове вчера се провеждоха протестни демонстрации. За първи път на площада излязоха хора и в Монтана, и Враца, съобщава БТВ.

 

Масов беше протестът във Варна. Хората бяха много повече от предишния ден, като настояваха за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. За разлика от отминалите дни този път протестът стартира от две различни места. По традиция мнозинството се събра пред сградата на общината. По същото време имаше и демонстрация на гражданската организация БОЕЦ пред окръжния съд. Впоследствие двете групи се събраха и заедно шестваха по улиците на града.

 

Над 200 души участваха в поредния ден на протести в Бургас. Участниците се събраха през сградата на Община Бургас и с възгласи „Мафия!“, “Оставка!“, “Протестът е за вас, елате при нас!“ преминаха по булевард „Богориди“ към Морската градина.

 

Хиляди протестираха и в Пловдив. Те организираха шествие през центъра на града. А в Русе поредният ден на протести събра отново недоволните пред Съдебната палата. Със скандирания „Оставка“ протестиращите направиха шествие до Общината и Парка на младежта. Хората не приемат трите министерски оставки и искат предсрочни избори.

 

Поредният граждански протест в Благоевград се раздели на две. Недоволни от управлението се събраха на централния площад, а десетки автомобили се запътиха към столицата да заявят категоричното искане за оставки на правителството и главния прокурор.

 

Протест имаше и във Велико Търново. Стотици хора се включиха в шествие из града, като поискаха оставките на премиера и главния прокурор.

 

Поредна вечер на недоволство премина и в Ямбол. Протестиращите са категорични, че поисканите оставки няма да тушират напрежението. Пред сградата на община Ямбол за пета вечер се събраха протестиращи. Протестът прерасна в шествие по главните улици.

 

В Хасково протестиращите за поредна вечер поискаха оставка на Главния прокурор и смяна на управлението, а не частичен ремонт на кабинета.

 

Близо двеста силистренци се събраха пред областната управа в крайдунавския град със знамена, вавузели и плакати, за да изразят несъгласието си със сегашното управление. Преди началото на протестния митинг на осигуряващите реда полицаи бяха подарени по един български трибагреник с призив повече да не допускат националния флаг да се въргаля в калта.

 

Протестно шествие се проведе и в Сливен. Десетки хора от всички възрасти се събраха пред общината и преминаха по главните улици на града с искане за оставка на правителството.

 

Стотици граждани се събраха в центъра на Монтана, за да изразят недоволството си от управлението на страната. Това е първият протест в областния град, уверенията на протестиращите са че ще излязат със същите искания и утре.

 

Първи антиправителствен протест се проведе и във Враца на осмия ден от националното недоволство. В него се включиха стотина души, включително и родители на деца с увреждания.

В София протестът в центъра на града бе най-многолюден. Десетки хиляди изпълниха пространството в Триъгълника на властта, искайки оставката на правителството и на главния прокурор. Участници в протеста ръкопляскаха, пяха националния химн и обявиха, че утре пак ще са в центъра на София, за да изразят недоволството си от управляващите.

Докато пяха химна протестиращите, полицаите свалиха каските си.

С изпяване на химна на България съвместно от протестиращи и полицаи завърши осмия ден на антиправителствените протести в София. Те продължиха до по-късно от предвидения час – 22:00 ч., като присъстващите се разотидоха след 23:30 ч.

 

Преди да напуснат Триъгълника на властта, присъстващите направиха жива верига пред полицаите, които охраняваха протеста. Причината беше агресивното поведение на група протестиращи, предимно младежи. До сблъсъци обаче не се стигна.

Пред сградата на Министерски съвет присъстваше лично заместник-директорът на СДВР Антон Златанов.Епицентър

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук